Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mektig og episk

Velprodusert fra trønder-rockens nye ledestjerner.

CD: På en firespors ep lanserte Gåte vinteren 2002 sin grensesprengende miks av tradisjonell folkemusikk og et mørkt og tungt rockuttrykk. Høsten 2002 fulgte albumdebuten «Jygri», fortsatt med Alex Møklebust som produsent. På sitt andre album tar produsent Kåre Christoffer Vestrheim bandet et skritt videre. Han er også mannen bak spakene på sterke plater fra bl.a. Odd Nordstoga, Gluecifer og debutanten Hanne Hukkelberg - snakker vi om «Årets produsent»?

Det er stemmen til bassist Gjermund Landrø som åpner albumet, men den unike vokalen til «huldra» selv, Gunnhild Sundli, er ikke langt unna. Sammen med sin felespillende bror Sveinung og den ikke lenger fullt så hyperaktive gitaristen Magnus Børmark er hun garantist for Gåtes særegne sound. Nøkkelspor her er mektige «Knut liten og Sylvelin» , episke «Jomfruva Ingebjør» og singelen «Sjå attende» , alle basert på tradisjonelle folketoner, mens «Sjåaren» , med tekst av «hoffpoet» Astrid Krog Halse og musikk av Sveinung Sundli, nærmer seg viseformen. Deres «Du som er ung» er en intens bønn til ungdommen om å «fare med fred». Knut Buens «Kjærleik» har fått et psykedelisk arrangement den rause felespilleren sikkert kan stå inne for. Om «Gåte EP» hadde en pubertal friskhet, er dette et album fra et bråmodent band som har gitt trønderrocken en ny standard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media