Anmeldelse: Wardruna - «Kvitravn»

Mektig og hypnotisk

Med «Kvitravn» løfter Einar Selvik Wardruna til nye høyder.

NORRØNT: Drøm deg tilbake til norrøn tid med Wardruna, som frontes av Einar «Kvitrafn» Selvik. Bandets femte album er deres mest tilgjengelige, varierte - og beste. Foto: Arne Beck
NORRØNT: Drøm deg tilbake til norrøn tid med Wardruna, som frontes av Einar «Kvitrafn» Selvik. Bandets femte album er deres mest tilgjengelige, varierte - og beste. Foto: Arne Beck Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kvitravn»

Wardruna

Verdensmusikk/folk/progfolk

Utgitt: 2021
Plateselskap: Sony Music

«Suggererende 'ekstrem-retro'.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Det er en voksende interesse for kultur og musikk fra middelalderen og norrøn tid. Hver sommer samler folk/metal-festivalen Midgardsblot i Borre flere tusen publikummere, og Wardruna skulle toppet plakaten i fjor. 6. januar ga Kim Rysstad ut sin versjon av visjonsdiktet «Draumkvedet» med KORK - på setesdalsdialekt. Samme dag ledet Jake Angeli stormingen av Kongressen i Washington DC. At han er tatovert med norrøne symboler er også interessant, om ikke like oppløftende. Wardruna ønsker å ta tilbake kulturen fra de høyreradikale. I et intervju med Bergensavisen for tre år siden uttalte Einar «Kvitrafn» Selvik (41) at de ekstreme høyrekreftenes bruk av vikingtida har vært karikert og fullstendig feilaktig.

Ny dimensjon

I morgen gir hans Wardruna ut sitt femte album med elleve nyskrevne låter inspirert av tradisjonsmusikk. Mens «Skald» (2018) er et nedtonet og akustisk orientert soloalbum spilt inn live i studio av Selvik, er «Kvitravn» en naturlig oppfølger til «Runarljod»-trilogien (2009-2016) - basert på runeskrifter. Med sine mer suggererende låter løftes Wardruna med «Kvitravn» inn i nye sfærer, også nærmere stilen på duoplatene til Selvik og Ivar Bjørnson fra Enslaved, «Skuggsjá» (2016) og «Hugsjá» (2018). Musikken er langt unna svartmetallen, som er sjangeren de begge startet i for henholdsvis 20 og 30 år siden.

Selvik og hans medvokalist og delvis medkomponist Lindy-Fay Hella i Wardruna har, bevisst eller ikke, åpnet opp og utvidet lydbildet og gjort seg mer tilgjengelige - og interessante - uten å gå på akkord med sitt opprinnelige prosjekt.

Vikings

Selvik startet Wardruna sammen med Gorgoroth- kollega Gaahl og Lindy-Fay Hella, og har siden albumdebuten i 2009 gjort sitt for å bringe norrøn musikk ut til verden. Det har blant annet gitt albumet «Runaljod - Ragnarok» (2016) en plass på toppen av Billboards world music-liste i flere uker.

Det er særlig to grunner til at Wardruna har klart den bragden, og begge har med vikinger å gjøre. Veldig mange av dere har hørt og latt dere fascinere av musikken hans uten å tenke over det. Den irsk-kanadiske tv-serien «Vikings» (History Channel / HBO Nordic) lisensierte sju sanger fra Wardruna, og du kan høre musikken hans i over 60 scener. Selvik ble etter hvert hentet inn som filmkomponist og rådgiver. Han har også sjøl spilt musiker i serien. Også den internasjonale Netflix-suksessen «Vikingane» («The Norsemen») har brukt musikken hans. Det samme har spillet «Assassin's Creed Valhalla» gjort.

BANDET: Musikerne på «Kvitravn» er Einar Selvik, Lindy-Fay Hella, Arne Sandvoll, Eilif Gundersen, HC Dalgaard og John Stenersen. Foto: Kim Öhrling
BANDET: Musikerne på «Kvitravn» er Einar Selvik, Lindy-Fay Hella, Arne Sandvoll, Eilif Gundersen, HC Dalgaard og John Stenersen. Foto: Kim Öhrling Vis mer

Norrøn tid

Med sin bruk av gamle instrumenter de fleste av oss knapt har hørt om eller sett, har Selvik skapt et musikalsk univers som brukes akademisk for å illustrere hvordan skandinavisk musikk lød i norrøn tid (fra år 700-1350). Det er mye symbolikk i musikken. Låtene på «Kvitravn» er inspirert av nordisk trolldom, natur og animisme, visdommen og meningen bak myter og spirituelle, norrøne begreper, og tittellåten er en hyllest til hellige hvite dyr.

Musikeren og produsenten har rett og slett gjenskapt en idé om hvordan vikingene lagde og spilte musikk. Sjøl spiller han lur, bukkehorn, lyre, taglharpa, fløyte og trommer. Øvrige musikere er Eilif Gundersen (lur/bukkehorn/fløyte/kor), Arne Sandvoll (perkusjon/kor), Hans Christian Dalgaard (trommer/perkusjon/kor) og John Stenersen (moraharpe/kor).

Gammalnorsk

Selvik synger på nynorsk og gammalnorsk, på flere av låtene med vokalbidrag av Lindy-Fay Hella. I «Viseveiding» nærmer det seg stevet, i «Grá» (en sang til ulven) er joiken nærmere. I «Skugge» og «Munin» har sangen preg av messing. I «Kvit hjort» er bukkehornet et sentralt instrument, og med nøkkelsporet «Andvevarljod» bidrar folkesangerne Kirsten Bråten Berg, Unni Løvlid, Ingebjørg Reinholdt og Sigrid Berg til en ti minutter lang mektig og episk avslutning.

Selvik har skapt et helt unikt musikalsk og mytisk univers som verden har oppdaget. Det bør enda flere i Norge også gjøre.

10. april skal Wardruna spille for et fullsatt Sentrum Scene som en del av fjorårets utsatte europaturné - om ting går som vi vil. Til høsten er planen 19 jobber i USA og Canada.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer