Anmeldelse: Wardruna - «Kvitravn»

Mektig og hypnotisk

Med «Kvitravn» løfter Einar Selvik Wardruna til nye høyder.

NORRØNT: Drøm deg tilbake til norrøn tid med Wardruna, som frontes av Einar «Kvitrafn» Selvik. Bandets femte album er deres mest tilgjengelige, varierte - og beste. Foto: Arne Beck
NORRØNT: Drøm deg tilbake til norrøn tid med Wardruna, som frontes av Einar «Kvitrafn» Selvik. Bandets femte album er deres mest tilgjengelige, varierte - og beste. Foto: Arne Beck Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Det er en voksende interesse for kultur og musikk fra middelalderen og norrøn tid. Hver sommer samler folk/metal-festivalen Midgardsblot i Borre flere tusen publikummere, og Wardruna skulle toppet plakaten i fjor. 6. januar ga Kim Rysstad ut sin versjon av visjonsdiktet «Draumkvedet» med KORK - på setesdalsdialekt. Samme dag ledet Jake Angeli stormingen av Kongressen i Washington DC. At han er tatovert med norrøne symboler er også interessant, om ikke like oppløftende. Wardruna ønsker å ta tilbake kulturen fra de høyreradikale. I et intervju med Bergensavisen for tre år siden uttalte Einar «Kvitrafn» Selvik (41) at de ekstreme høyrekreftenes bruk av vikingtida har vært karikert og fullstendig feilaktig.

Ny dimensjon

I morgen gir hans Wardruna ut sitt femte album med elleve nyskrevne låter inspirert av tradisjonsmusikk. Mens «Skald» (2018) er et nedtonet og akustisk orientert soloalbum spilt inn live i studio av Selvik, er «Kvitravn» en naturlig oppfølger til «Runarljod»-trilogien (2009-2016) - basert på runeskrifter. Med sine mer suggererende låter løftes Wardruna med «Kvitravn» inn i nye sfærer, også nærmere stilen på duoplatene til Selvik og Ivar Bjørnson fra Enslaved, «Skuggsjá» (2016) og «Hugsjá» (2018). Musikken er langt unna svartmetallen, som er sjangeren de begge startet i for henholdsvis 20 og 30 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer