Mektig og ukritisk

Er målet at forretningskvinnen Märtha Louise skal reduseres til en som er unntatt kritikk?

MEKTIG: Prinsesse Märtha Louise, her med mannen Ari Behn på offisielt oppdrag i kronprinsesse Victorias bryllup. 
Foto: Lars Eivind Bones
MEKTIG: Prinsesse Märtha Louise, her med mannen Ari Behn på offisielt oppdrag i kronprinsesse Victorias bryllup. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Debattinnlegg

Prinsesse Märtha Louise legitimerer, fronter, fremmer og profitterer på ukritisk tenkning, mente jeg i en kommentar på Aftenposten.no tirsdag. Kommentaren trekkes av sosial gründer og skribent, Anlov P. Mathiesen, i et debattinnlegg på Dagbladet.no lørdag frem som eksempel på «prinsesse-mobbing».

Det har uten tvil vært mediepress. Heldigvis. Om presset er gått over til sjikane eller mobbing, er uten å ha gjennomgått all dekningen vanskelig å si. Men en kunne forvente at Märtha Louise eller hennes apparat ville si fra om den grensen er nådd, slik hun tidligere har gjort.

Prinsessens forretningsvirksomhet nærer en tankegang hvor ting ikke behøver objektiv bekreftelse, bare de er subjektivt sanne. Som alternativ kreftmedisin-tilhengere og vaksineskeptikere, hvor anekdotiske bevis topper helsevitenskapelige retningslinjer.

Onsdag kunne The Atlantic melde at såkalte hollywoodforeldre - rike og ressurssterke - har like lave vaksinasjonsrater som Sør-Sudan. Det har ført til oppblomstring av kikhoste. En sentral årsak til den synkende vaksinasjonsraten er at foreldrene følger magefølelsen - de nøyer seg med at det som er sant for dem er sant nok til å ta et valg som er så alvorlig, ikke bare for deres eget barn, men også for andres. Nettsiden whatstheharm.net har samlet historiene til over 670.000 personer som er blitt skadet eller er døde som en konsekvens av at noen ikke har tenkt kritisk. Menneskelig tragisk, økonomisk kostbart.

Spørsmålet er dermed ikke hvor viktig kritikk er. Spørsmålet er snarere hvor fruktbart mobbesporet er. Hva er målet? Mindre kritikk? At en virksomhet skal behandles som om den hadde følelser? At forretningskvinnen Märtha Louise skal reduseres til en som er unntatt kritikk? Bli en prinsesse på samfunnsdebatterten?

I min kommentar omtales Märtha Louise som «veltalende og medietrent, med en sympatisk og vennlig fremtoning, som en del av en folkekjær tradisjon og en familie mange føler kjennskap og nærhet til», og med «en stemme som når langt». Dette, sammen med prinsessens posisjon og nettverk, gjør henne mektig. Siste spørsmål: Hva kunne konsekvensene bli av å bruke makten til å fremme kritisk tenkning?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.