Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mektige menn

Leseverdig, underholdende og viktig om USAs 42 presidenter, amerikansk historie og fakta om presidentvalget.

BOK: Visste du at Det hvite hus har 35 badeværelser, 28 ildsteder og to etasjer under jorda? Eller at da Andrew Jackson ble innsatt som president i 1829 dukket det opp 20000 mennesker som ville være med på festen? Og at noen av dem tok med seg hestene sine inn i ballsalen?

Professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo, Ole O. Moen, har skrevet den første boka på norsk om alle USAs 43 presidenter. Eller 42 presidenter, som han selv skriver. Grover Cleveland var president to ganger fra 1885 til 1889 og fra 1893 til 1897, men Benjamin Harrison hadde en presidentperiode innimellom. Derfor er USAs nåværende president nummer 43 i rekken, selv om antallet personer er 42.

Korte portretter

«USAs presidenter. Fra George Washington til George W. Bush» et nyttig, underholdende og tankevekkende oppslagsverk. For de av oss som akkurat nå følger med i den hete nominasjonsfasen foran høstens presidentvalg i USA, er boka et funn. Men man trenger ikke være journalist eller USA-forsker for å ha nytte av boka. Dette er ei bok alle USA-interesserte kan ha glede av. Forfatteren presenterer, gjennom fakta, politiske analyser, sitater og anekdoter, de amerikanske presidentene fra George Washington til George W. Bush. Boka inneholder også et kapittel som beskriver hvordan presidenten velges, og et kapittel om USA’s utvikling fra koloni til supermakt. Og han viser at revolusjonen mot britene ble gjennomført av opprørere med slaver.

Ole O. Moen er en av de mest rådspurte eksperter i norske medier når det gjelder USA rolle i verden, både politisk og sosialt. Ved å tegne korte portretter av de 42 presidentene får leserne samtidig USAs historie, og ved å krydre med anekdoter, som Jacksons ville innsettelsesfest, evner han å underholde. De kortfattede fakta på slutten av boka gir leserne oversikt over blant annet hvor de forskjellige presidentene hadde røttene sine fra, hvor mange som ble drept på jobb, de eldste og de yngste, attentatforsøk og den eneste presidenten som ikke har vært gift, James Buchanan.

Ubotelig skade

Moen minner om at den mest skurkaktig president i moderne tid, Richard M. Nixon (1969-1974) faktisk hadde noen positive bidrag som vi har en tendens til å glemme. Som at han mildnet forholdet til både Kina og Sovjetunionen som igjen etablerte den såkalte avspenningspolitikken. Presidenten som amerikanere flest snakker varmt om som den store kommunikator, Ronald Reagan, får sitt pass påskrevet ved at han i hovedsak gjorde ubotelig skade ved skattelettelser og ødela velferden. Det fine ved presidentportrettene er Moens evne til å balansere bildet av personene; på godt og vondt. Presidenten, som Moen åpenbart har et gjennomgående negativt forhold til er mannen som nå sitter i Det hvite hus, George W. Bush. Med denne presidenten har flertallets tyranni fått råde med sin intolerante puritanisme. USAs 43. president har ridd på denne bølgen, skriver Moen. Så får ettertidens dømme om også George W. Bush hadde noen bidrag som ikke bare ødela USAs omdømme hjemme og ute.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media