Mektigst i Musikk-Norge

NRK har kåret de mektigste menneskene i norsk musikkliv. Komponist Arne Nordheim, Moldejazz-sjef Thorstein Granly og gammelstalinist Sæmund Fiskvik topper hver sin kategori. Bare tre kvinner er verd en plass blant de 30 mektigste, mener NRK.

Det er NRKs eget musikkmagasin «Midt i musikken» som i år som i fjor har gjennomgått maktstrukturen i norsk musikkliv. De har delt bransjen inn i tre kategorier: klassisk/seriøs, jazz, folke- og verdensmusikk og pop/rock.

Arne Nordheim lå i fjor på andreplass på klassisk-lista, men har i år tatt turen helt til topps. Magasin-redaktør Esben Hoff forklarer hvorfor:

Mektig Nordheim

- Nordheim innehar en rekke verv og har i tillegg en enorm symbolsk makt. Han er ikke bare toneangivende i komponistmiljøet. Han går i sirkler som gir innflytelse og har et bredt nettverk. Han er også flink til å holde på sin mystiske aura. Tilgjengelig for kjendispressen, samtidig som han kan være lukket når han snakker om egen musikk.

NRKs kåring har vært korrekt sjenerøse mot sine egne. På andreplass i klassisk-klassen finner vi Synne Skouen, sjef for NRK Kultur. «Rastløs og nytilsatt,» heter det om henne. Sjuendeplassen i pop/rock innehas også av en NRK-sjef. Per Ole Hagen er musikksjef i NRK P1 og følgelig en av landets mektigste, mener NRK. Som også gir hederlig omtale til NRK-medarbeiderne Arild Erikstad, Jorunn Hope, Sigbjørn Nedland og NRK Petre. En noe merkelig juryomtale kommer sistnevnte til del: «NRK Petre har vel egentlig større makt enn vi liker.»

Leder Moldejazz

Thorstein Granly topper jazz-, folke- og verdensmusikk-kategorien. «Unge Granly vet å trykke på de rette knappene i Jazz-Norge», skriver juryen. «Diplomat til fingerspissene», og gjør «alle de rette tingene». «Hva skjuler seg bak det skinnende ytre? Denne mannen ha noen skjulte sider,» mener «Midt i musikken».

- Det kan jeg umulig ha, sier Thorstein Granly og ler.

- Som leder av Moldejazz skulle jeg aller helst hatt enda flere sider. Det er en takknemlig oppgave å inneha det ærefulle oppdrag det er å lede denne festivalen. Men det er mange mennesker gjennom 40 år som jeg skulle ha delt æren med, som har vært med på å gjøre Moldejazz til en av de ledende i Europa.

- Er du maktmenneske som type også?

- Det står jo at jeg er diplomat, og de er vel ikke maktmennesker. Det at jeg inviterer politikere til lunsj, har å gjøre med at ingenting vil skje om jeg bare sitter i Molde og ser på fjellene, sier Thorstein Granly.

Spellemannsjef

Sæmund Fiskvik topper, ikke overraskende, lista over de mektige innen pop og rock. Som sjef for Spellemannprisen, direktør i IFPI, GGF-sekretær og GRAMO-styremedlem er trønderen å finne overalt hvor musikk lages, og han synes åpenbart å nyte makten. Mer spennende er andreplassen på lista. Den går til Internett-fenomenet mp3, som den tradisjonelle platebransjen. En av bransjens mektigste i Norge er Per Eirik Johansen. Virgin-sjefen innehar tredjeplassen. Han brakte oss Lene Marlin.

Martin Revheim er en av de mest interessante nykommerne. Mannen bak Oslo-klubben Blå er på tiendeplass på rock/pop-lista og på femteplass blant jazz-folket.

ÅNDELIG LEDER: Arne Nordheim er kåret til den mektigste mannen i den klassiske musikkbransjen.