Mel først ut på filmfestivalen i Berlin

Med Wim Wenders' 20. film, basert på ideen til U2s Bono og med Mel Gibson i hovedrollen, åpner filmfestivalen i Berlin i kveld. Det er attpåtil 50-årsjubileum.

BERLIN (Dagbladet): Da passer ingenting bedre enn å flytte hele det 12 dager lange evenementet til det nybygde Øst-Berlin og Potsdamer Platz. Hva Mel Gibson angår, vandrer han rundt med nakkestøtte av stål i åpningsfilmen «The Million Dollar Hotel».

Og de som ser fram til en Mel i actionhumør, kan skyte en hvit pinn etter ønsket. Det er helt klart europeeren og berlinborgeren Wenders som har kontrollen.

Festivalledelsen har satt sammen et konkurranseprogram av europeisk, asiatisk og amerikansk film. Den tyske veteranen Volker Schlöndorff er på banen igjen med «Die Stille Nach Dem Schuss», han har selskap av landsmannen Rudolf Thome, og av franske navn stiller regissøren Claude Miller («Klasseturen») med «La Chambre des Magiciennes».

Det blir serbisk, russisk, tyrkisk og kinesisk - med alltid spennende Zhang Yimou - dessuten japansk. Årets juryleder er Gong Li («Ju Dou»).

Amerikansk glitter

Fra USA kommer noen av de mest omtalte produksjonene den siste tida, som om kort tid er klare for norske kinoer. Leonardo DiCaprio skal for eksempel markedsføre «The Beach», Danny Boyles film om paradisøya som blir til et mareritt.

Anthony Minghella tar med seg «Den talentfulle Mr. Ripley» og Matt Damon, Gwyneth Paltrow og Jude Law til Berlin, mens «Magnolia»-regissøren Paul Thomas Anderson har med Julianne Moore på laget.

Denzel Washington vant Golden Globe, regnes som kandidat til Oscar og kommer til Europa med Norman Jewisons «The Hurricane», et drama og en sann historie om bokseren som satt uskyldig fengslet i 24 år for tre drap han ikke begikk.

Milos Forman («Gjøkeredet») konkurrerer med «Man on the Moon» om den avdøde komikeren Andy Kaufman, mens Oliver Stone tar med seg fotballdramaet «Any Given Sunday».

Norsk kortfilm

Stone liker å varte opp med annet enn løskrutt, i likhet med David O. Russell. Hans «Tre konger» er et beskt oppgjør med Golfkrigen, motivene for den og mediedekningen av den, et flimrende krigsdrama med George Clooney og Mark Wahlberg. Filmen vises utenfor konkurranse, i likhet med Mary Harrons «American Psycho» - direkte fra Sundance-festivalen etter nesten ti års slit for å få den laget.

Verdt å merke seg også at Norge deltar i konkurransen for kortfilmer med Pjotr Sapegins «Et hjørne av verden», mens to andre norske bidrag vises i barnefilmfestivalen.

Variasjonen burde i hvert fall være til stede både geografisk, tematisk og filmatisk på det som regnes som en av verdens viktigste festivaler.

ÅPNER JUBILEUMSFESTIVAL: «Mel Gibson har hovedrollen i Wim Wenders «The million Dollar Hotel».