Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mel Gibson fikk et raserianfall da han ble nektet penger til «Braveheart». Foran ham sto et askebeger

- Jeg gikk kanskje over streken.

HISSIG: Mel Gibson fikk et dårligere tilbud enn forespeilet av Paramount studios og reagerte kraftig, ifølge en ny biografi. Foto: AP / NTB Scanpix
HISSIG: Mel Gibson fikk et dårligere tilbud enn forespeilet av Paramount studios og reagerte kraftig, ifølge en ny biografi. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Innsikt i skuespiller og regissør Mel Gibsons smått hissige forhandlingstaktikk stiger til overflaten i biografien om en av Hollywoods filmstudiolegender, Sherry Lansing (72).

Det skriver The Hollywood Reporter som har fått eksklusiv tilgang på biografien.

I boka om Lansing, kalt «Leading Lady», kan man blant annet lese om et frokostmøte Lansing hadde med Mel Gibson på Four Seasons Hotel. Hun var da sjef i gigantiske Paramount studios.

Negativ til kontrakten

Historien fortelles av daværende filmprodusent Alan Ladd Jr. som var med på møtet. Det var tidlig på 90-tallet og Gibson var i slutten av 30-åra, og nettopp ferdig med kassasuksessen «Dødelig våpen 3».

Visstnok var Gibson negativ til å signere en kontrakt som ga ham ansvaret for hovedrollen og regissørstolen i den planlagte storfilmen «Braveheart». En luksuriøs frokost skulle få Gibson på bedre tanker.

Etter hvert gikk Gibson med på å regissere filmen, og skal også ha lekt høyt med ideen om å caste Brad Pitt til hovedrollen som den skotske rebellen William Wallace.

KLASSIKER: Storfilmen «Braveheart» kom i 1995. Mel Gibson hadde regi og spilte hovedrollen som den skotske rebellen William Wallace. Foto: Paramount / 20th Century Fox          
KLASSIKER: Storfilmen «Braveheart» kom i 1995. Mel Gibson hadde regi og spilte hovedrollen som den skotske rebellen William Wallace. Foto: Paramount / 20th Century Fox           Vis mer

I møte med toppene

Gibson skal til slutt ha godtatt å spille Wallace selv, og partene begynte å diskutere budsjettene, skriver The Hollywood Reporter.

Utgangspunktet skal ha vært at produksjonsselskapet 20th Century Fox stilte med to tredjedeler av totalbudsjettet i bytte mot utenlandsrettighetene. Paramount og Lansing skulle dermed levere resten av det totale forhåndsbudsjettet på mellom 65 og 70 millioner dollar.

Da Gibson seinere dro til Paramount for å prate med forretningsjef Bill Bernstein fikk han derimot et tilbud om 15 millioner dollar fra Paramount, ikke en gang nok til å dekke de storslåtte kampscenene, ifølge Ladd. De spurte også om en distrubisjonsavgift på 25 prosent av alle kinoinntektene.

Rasende Gibson

Mel Gibson, som var ivrig tilhenger av sigaretter, skal ha blitt rasende av det lave tilbudet, og ifølge agent Jeff Berg plukket han opp et et glassaskebeger.

- Han kastet det gjennom veggen, forteller Berg i boka og gjentar:

- Gjennom veggen!

Mel Gibson bekrefter selv hendelsen.

- Litt opprørt

- Jeg husker jeg sa «hva faen er det dere mener? Jeg avslo tre andre jobber for dette». Jeg var litt opprørt, trolig gikk jeg over streken. Reaksjonen var bare posering og «bullshit», uttaler Gibson.

En uke seinere kom Paramount med et nytt tilbud, og prosjektet skulle bli en enorm suksess.

«Braveheart» vant totalt fem Oscar-statuetter i 1996. Blant annet for beste film og beste regi.

SPØKTE: Golden Globe-programleder Ricky Gervais klarte ikke å holde seg da han skulle introdusere Mel Gibson. Før han forlot scenen spurte han Gibson hva «sugar tits» betyr, som en referanse til en fyllekjøringsepisode i 2006. Video: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media