TILBAKE: Mel Gibson er tilbake i rampelyset med regien på kritikerroste «Hacksaw Ridge». Foto: AFP / NTB Scanpix
TILBAKE: Mel Gibson er tilbake i rampelyset med regien på kritikerroste «Hacksaw Ridge». Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Mel Gibson har vært frosset ut av Hollywood i årevis. Nå er han tilbake for fullt

Etter årevis med skandaler er det regissøren Mel Gibson som igjen vies oppmerksomhet.

(Dagbladet): Mel Gibson (60) var lenge et av de desidert største navnene i Hollywood, både som skuespiller, regissør og produsent.

Men siden en gang tidlig på 2000-tallet har Gibsons navn har vært så tett knyttet til skandaler at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Mannen som hentet hjem Oscar både for beste film og beste regi for «Braveheart» i 1995, og i 2004 ble kåret til verdens mektigste kjendis av magasinet Forbes, hadde blitt beskyldt for antisemittiske og homofobiske uttalelser siden 90-tallet.

Men i 2006 skapte han overskrifter da han ble pågrepet for promillekjøring og i samme anledning uttalte til politiet at «jødene er ansvarlige for alle kriger i verden».

Trakasserte ekskjæreste

Noen år senere ble det meldt at karrieren til Gibson rett og slett kunne være over.

Lydopptak av skuespilleren som regelrett truet og trakasserte ekskjæresten Oksana Grigorieva ble publisert på nettet:

«Du gjør meg flau. Du ser ut som en paringsklar gris, og skulle du voldtas av en gjeng med n***ere, er det din egen feil», skal Gibson ha sagt, i tillegg til å true med å brenne ned Grigorievas hus.

Også i 2012 og 2015 har det vært oppstyr rundt Gibson, henholdsvis fordi han skal ha benektet jødeutryddelsen under krigen og fordi han skal ha gått til angrep på en fotograf.

Tilbake i varmen

De private kontroversene har øyensynlig hatt konsekvenser for Gibsons karriere.

Etter 2010 har oscarvinneren hovedsakelig fått roller i actionfilmer med heller lav prestisje, som «Expendables 3», «Machete Kills» og «Get the Gringo». Filmregi har han ikke gjort på et tiår; hans siste jobb var «Apocalypto» i 2006.

Men 2016 kan virke som året da det snur for filmskaperen Mel Gibson. 60-åringen er tilbake for fullt med regi på krigsfilmen «Hacksaw Ridge», som fikk stående applaus etter en tidlig visning i Beverly Hills. Også anmelderne er positive:

«Selv om mange fremdeles anser Gibson som en avskyelig skikkelse, må jeg fastslå at han her har truffet midt i blinken,» skriver The Guardians kritiker.

Ertet fra scenen

Nylig ble det kunngjort at Gibson mottar pris for beste regi under utdelingen som starter pris-sesongen i Hollywood neste helg, Hollywood Film Awards. Han har også høstet ros for sin siste skuespillerinnsats i thrilleren «Blood Father», så det kan virke som snuoperasjonen er et faktum.

Men Gibson får fremdeles høre det når han gjør offentlige opptredener: I vinter hintet Ricky Gervais kraftig til fyllekjøringsepisoden fra scenen som konferansier for Golden Globes-utdelingen.

«Hacksaw Ridge», om militærnekteren Desmond Doss som like fullt ble en krigshelt under andre verdenskrig, har planlagt norsk premiere 9. desember.

SPØKTE: Golden Globe-programleder Ricky Gervais klarte ikke å holde seg da han skulle introdusere Mel Gibson. Før han forlot scenen spurte han Gibson hva «sugar tits» betyr, som en referanse til en fyllekjøringsepisode i 2006. Video: Reuters Vis mer