Melankolikere på heltid

Etter suksessen med forrige album, har snart plateaktuelle Minor Majority sagt opp jobbene sine. De er blitt punktlige, streite heltidsmelankolikere.

-  Det er en liten gnist av romantikk som forsvinner når du får musikken som jobb, sier Pål Angelskår, låtskriver, vokalist og gitarist i Minor Majority.

Sjefmelankolikeren lever under faste og ordnede forhold om dagen. Bandet har fått et image som skapere av triste kjærlighetssanger, og Angelskår er her i avisa sitert på at det verste med kjærlighetssorg er at den går over. Hva skjer nå som han har kjæreste og er blitt pappa?

-  Jeg tror ikke jeg føler meg mer streit, men jeg blir det, forklarer han.

Angelskår snakker om tilværelsen han selv og bandet har havnet i etter at gruppa er blitt selvforsynt.

Nytt album

Neste uke kommer deres fjerde studioalbum, «Reasons To Hang Around» - oppfølgeren til suksessfylte «Up For You And I», som med radiohiten «You Gave Me Away» ga bandet et solid løft opp av den dystre undergrunnen til nye høyder med 27 000 solgte album. Men suksessen har ikke gått til hodene deres. De framstår nærmest som antitesen til bandmyten om sex, drugs og rock\'n\'roll.

-  Vi tar hensyn til at det blir en jobb. Du blir voksen av å leve i en frilanstilværelse, og må være litt streit. Ellers går det ikke rundt, da må du finne på noe annet å gjøre.

-  Og det vil du ikke?

 NY JOBB: Halvor Winsnes (f.v.), Harald Sommerstad, Pål Angelskår, Jon Arild Stieng og Henrik Widerøe i Minor Majority spilte inn sitt forrige album på to uker i ei hytte i Halden. Denne gangen har det vært en mer vanlig ni til fire-innspillingsrutine i Brenneriveien i Oslo. Foto: Henning Lillegård
NY JOBB: Halvor Winsnes (f.v.), Harald Sommerstad, Pål Angelskår, Jon Arild Stieng og Henrik Widerøe i Minor Majority spilte inn sitt forrige album på to uker i ei hytte i Halden. Denne gangen har det vært en mer vanlig ni til fire-innspillingsrutine i Brenneriveien i Oslo. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Nei, selvfølgelig ikke, svarer Angelskår.

Hvis du ikke var klar over det fra før, så vet du det altså nå: Bak sitt såre og skjøre melankolikerytre er Minor Majority en veldig seriøs gjeng.

-  Har det alltid vært sånn?

-  Da jeg hadde musikken som hobby, lagde jeg låter hele tida. Jeg lager ikke noen flere nå, selv om jeg har mer tid.

-  Men får du mer inspirasjon nå?

-  Nei, de opplevelsene jeg lager låter av, kommer ikke oftere. Dessuten lever du et liv ved siden av. Jeg har fått en liten gutt som jeg bruker utrolig mye tid på. Det blir heller at man strammer inn fokuset. Jeg har for eksempel hatt et øvingslokale hvor jeg har vært hver dag fra åtte til fire, eller ti til seks, da, forteller Angelskår, og utdyper:

-  Før kjøpte jeg alt av musikk som kom ut, og kunne faen meg alt - du kunne ikke sette meg på plass på noe. Nå som jeg spiller musikk om dagen og kvelden, så hører jeg mindre på musikk når jeg har fri. Du går fra å være musikkelsker som har band som hobby, til å ha band som jobb, sier han.

Skummelt og frydefullt

Det blir mye alvor, nå. Men med den kommende plata, skal bandet for første gang forsvare noe. Angelskår forsøker å snu det til noe positivt, litt a la «glasset er halvfullt».

-  Men det er jo en angrepsposisjon, når vi kan nå ut til mange mennesker fordi den forrige plata solgte bra. Det er jo der alle band vil være, sier Angelskår og legger til:

-  Det er i grunnen både skummelt og frydefullt.

-  Påvirker farsrollen deg når du skriver?

-  Jeg skriver om relasjoner mellom mennesker, og det å få barn endrer mye av disse relasjonene. Mitt forhold til sønnen min er så viktig, og det blir litt skummelt i forhold til det vi snakket om å være redd for ikke å selge nok plater.

-  Du blir trygghetssøkende?

-  Ja. Men jeg lever sammen med ei jente som også er frilans, så vi kan gjøre det til noe positivt - at vi har mye tid til barnet vårt.

-  Men blir det noen låter om sønnen din?

-  Ha, ha. Hvis jeg skal lage en sang om sønnen min, så tror jeg den skal være pokker så god før jeg slipper den ut, sier Angelskår.