Melankolsk om menn

Og alle skikkelsene i de tre lange novellene i «Kvinner med menn» kan trenge forståelse. Livet har ført dem inn i et ingenmannsland. Det de trodde skulle være et fundament for tilværelsen, har smuldret bort under beina på dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De henger i løse lufta, og klamrer seg til midlertidige løsninger, mens de venter på at livet skal ta en vending, eller selv forsøker å ta hånd om situasjonen. Grunnleggende for deres opplevelse av tilværelsen, er følelsen av at livet er et annet sted, for å si det med en romantittel av Milan Kundera.

Richard Ford behandler sine skikkelser med respekt og sympati. Utfordrende blir denne holdningen når hans mannsskikkelser, i deres hjelpeløse forvirring, risikerer å framstå som følelseskalde, egoistiske monstre som etterlater seg ofre på sin vei. Plutselig oppdager leseren at han selv befinner seg i et emosjonelt ingenmannsland han selv må finne ut av, uten forfatteren som veiviser.

Paris

Det er dette som skjer i de to lengste novellene, «Skjørtejegeren» og «Oksidentalere», som begge utspilles i Paris, og som også ut over dette har en rekke likhetstrekk, så mange at det er lett å forestille seg dem som to sjakkpartier. Brikkene og reglene er de samme, men trekkene gjøres i andre kombinasjoner, spillet blir et annet. I begge novellene møter vi amerikanske menn som befinner seg i utgangspunktet svært midlertidig i en by de kjenner dårlig, omgitt av et språk de ikke behersker og konvensjoner de ikke er fortrolige med. Begge har de et ønske om å legge livet langt bak seg for godt. Og begge har de overvurdert sine evner til å ta hånd om den floken følelseslivet deres har blitt. Begge har de gode grunner til å unngå sitt eget speilbilde. Men de stirrer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer