DESPOT: Islam Karimov har vært Usbekistans diktator i 25 år. Dette bildet er fra Moskva i april i år, og er et av de siste som er tatt av presidenten. Foto: AFP/MAXIM SHEMETOV/Scanpix
DESPOT: Islam Karimov har vært Usbekistans diktator i 25 år. Dette bildet er fra Moskva i april i år, og er et av de siste som er tatt av presidenten. Foto: AFP/MAXIM SHEMETOV/ScanpixVis mer

Melder at Karimov er død

Usbekistans despot har ingen arving, playgirl-datteren sitter i husarrest, og landet er i spill mellom stormaktenes interesser på den ene siden, og afghanisering på den annen.

Kommentar

Der er nyhetsbyrået Fergana som mandag kveld meldte at Islam Karimov (78), Usbekistans leder siden selvstendigheten i 1991, er død. Myndighetene melder på sin side at Karimovs situasjon er alvorlig, men stabil. Men det kommer nå meldinger fra flere kilder uavgengig av hverandre om at Karimov er død, og nyhetsbyrået Regnum melder at viseststaminister Rustam Azimov er satt i husarrest. Han er en av Karimovs sannsynlig artakere. Den eventuelle arrestasjonen av Azimov er et tydelig tegn på at en maktkamp om arvefølgen er igang, eller allerede avgjort.

Islam Karimov er faren til den skandalebefengle Gulnara Karimova, som i to år har sittet i husarrest på grunn av sitt høyt profilerte jetset-liv og korrupsjon. Det er Gulnara som skal ha tatt imot en milliard dollar i korrupsjon, blant annet fra Vimpelcom, eid av blant annet Telenor. Før hun ble satt i husarrest ble Gulnara bygget opp til å bli farens arvtaker. Det blir hun ikke.

Dette er det vi vet: Islam Karimov hadde i helga en hjerneblødning. Det bekreftet hans lojale datter Lola Karimova-Tilljaeva i en post på sosiale medier på mandag. Hun skrev at presidenten var under intensiv behandling, men at hans situasjon er «stabil». Myndighetene har også bekreftet at presidenten er under medisinsk behandling. Det er første gang noe slikt er bekreftet i et av verdens verste diktaturer, selv om det mange ganger tidligere har vært rykter om Karimovs sykdommer.

Dette meldes det: Ifølge kilder fra opposisjonsgruppa Usbekistans folkebevegelse var Islam Karimov fredag kveld vertskap for en mottakelse til ære for det usbekiske laget i Rio-OL. Her skal presidenten ha drukket vodka tett, og ha ignorert advarslar om drikking fra sine rådgivere. Presidenten skal ha mistet bevisstheten etter at mottakelsen var over klokka ti om kvelden. Han ble innlagt på sykehus, og spesialister fra Tyskland og Israel ble fløyet til hovedstaden Tasjkent for å behandle presidenten. Nyhetsbyrået Regnum meldte at det lørdag ble laget en sikkerhets-ring i av politi og sikkerhetsfolk i en kilometers omkrets rundt regjeringssykehuset der Karimov behandles. Dette angivelig som en sikkerhet. Hvorfor politisperringer rundt et sykehus er nødvendig ble det ikke gitt noen forklaring på. Men det er en normal refleks for et totalitært regimes paranoia i en krisesituasjon.

Islam Karimov har vært den eneveldige herskeren i det lutfattige landet Usbekistan i 25 år. Onsdag skulle han feiret 25-års dagen for landets selvstendighet, som kom etter de konservatives kupp mot den sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov 19. august 1991. Etter det erklærte de sovjetiske republikkene sin selvtendighet en etter en. Usbekistan var et av de siste landene som erklærte sin selvstendighet. Det forteller historien om at lederen i sovjet-republikken Usbekistan, Islam Karimov, var en av dem som var minst innstilt på den friheten han fikk i fanget, i og med at Sovjetunionen for alle praktiske formål hadde opphørt eksistere, og formelt ble oppløst i desember 1991.

Karimov er den lutfattige barnehjems-gutten fra Samarkand som klatret til å bli den eneveldige presidenten for 25 millioner usbekere. Usbekistan er et klan-samfunn, der Karimov har balansert makta til Samarkand-klanene og klanene med utgangspunkt i hovedstaden Tasjkent. Han har styrt et usedvanlig brutalt regime med systematiske brudd på menneskerettighetene som et kjennetegn. Reportere uten grenser rangerer Usbekistan på 166. plass blant 180 land når det gjelder pressefrihet. Opposisjonen har blant annet beskyldt Karimovs sikkerhetsfolk for å koke mennesker levende.

Hvis det er sant at visepresident Rustam Azimov er arrestert, så tyder det på at statsminister Shavkat Mirzijaev (58) ligger best an i maktkampen som nå etter all sannsynlighet utspiller seg. Mirizijaev har et godt forhold til Samarkand-klanene, og er fra Samarkands naboprovins. Klanene vil spille en viktig rolle i hvem som skal bli Usbekistans mye leder. Karimov er kjent for å har drevet et delikat spiltt- og- hersk-spill med Usbekistans klaner.

Shavkat Mirzijaev beskrives som en som slår før han tenker, som en utpreget brutal mann. Mannen som trolig vil være avgjørende for utfallet av maktspillet er den fryktede sjefen for de usbekiske sikkerhetstjenestene, Rustam Inojatov (72). Han er en grå eminense i systemet, og vuerderingen fra politiske observatører av Sentral-Asia er at ingen i Usbekistan kan styre uten Inojatovs støtte.

Sikkerhetssjef Inojatov har allerede spilt en viktig rolle i arvestriden etter Kamirov ved å fjerne hans datter Gulnora, og administrere hennes husarrest. Gulnora Karimova er den skandaleomsuste mafia-kjendisen som det lenge så ut til var håndplukket til å etterfølge sin far. Hun var ambassadør i Moskva og i FN, popsanger, motedronning, og en brutal og korrupt forretningskvinne. Til slutt ble hennes oppførsel for vill for regimet, og hun ble satt i husarrest.

Usbekistan er det største av de sentral-asiatiske landene som ligger mellom Russland, Mongolia, Kina og Afghanistan. Som en del av det tidliere Sovjetunionen har Russland sterke interesser i landet. Det samme har Kina, som fremmer sine interesser aggresivt, og blant annet har kjøpt opp store landbruksarealer i nabolandet Kasakstan. USA har sine interesser i det geopolitiske spillet, og brukte usbekiske baser i krigen i Afghanistan.

Men det viktigste kan bli Usbekistans nærhet til Afghanistan. Fergana-dalen er et arnested for islamistisk ekstremisme, og både Usbekistan, Tadjikistan og Kirgistan har sin del av dalen, som ikke ligger langt fra Afghanistan. Islam Karimov har bekjempet islamsk ekstremisme med brutale midler. Men rystelser i maktstrukturene på toppen kan være et påskudd radikal islamisme kan bruke for å bli en relevant maktfaktor også i Usbekistan. Siste ord er ikke sagt, selv om herskeren kan være død.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.