Melder seg ut

ERIK VALEBROKK (34), journalist i Schibsteds Avis 1, meldte seg i går ut av Frimurerlogen. - Jeg har gjort en grov feilvurdering, sier Valebrokk.

Reporteren, som tidligere har jobbet i Dagbladet, Dagens Næringsliv og Dagsavisen, sendte i går skriftlig utmelding til Frimurerlogen.

- Etter presseoppslagene de siste dagene har jeg fått understreket de presseetiske betenkeligheter ved medlemskapet, og ser det derfor som naturlig å avslutte medlemskapet. Det lar seg ikke kombinere med jobben som uavhengig journalist, sier Valebrokk.

Ikke pappa

Det er vanlig at mange frimurere kommer inn i logen gjennom familiære bånd. Erik Valebrokk kom inn av «personlige grunner», som han ikke vil utdype. Men medlemskapet har ikke hatt noe med hans far, TV2-sjef Kåre Valebrokk, å gjøre. Han har aldri vært medlem.

Nå oppfordrer Valebrokk junior den nye NRK-sjefen og andre frimurere i Medie-Norge til å melde seg ut.

- John G. Bernander bør vel revurdere sitt medlemskap. Men når dette er sagt, må jeg si at jeg ser akkurat de samme betenkelighetene med at losjebrødre mingler, som når journalister menger seg med politikere på Tostrupkjelleren.

Alle som vil slutte i Frimurerlogen må først gjennomføre en samtale med sin overordnede - ordførende mester.

- Jeg forholder meg til at jeg har sendt en skriftlig utmelding i dag, og regner meg som ferdig med Frimurerlogen. Men jeg har ikke noe stygt å si om medlemmene der, sier Valebrokk.

Greit i VG

VGs sjefredaktør Bernt Olufsen aksepterer at hans medarbeidere er frimurere. Dagbladet skrev i går at vaktsjef Terje Helsingeng er medlem i Frimurerlogen og redaktør av frimurerbladet. Også VGs vinekspert Stig Lundberg er frimurer.

- Medlemskap i bestemte organisasjoner representerer i seg selv ikke et brudd på reglene om habilitet og integritet, sier sjefredaktør Olufsen.

Han mener at det er måten man opptrer på i konkrete spørsmål som er avgjørende for om det er brudd på VGs regler.

- Bortsett fra det, så mener jeg at det er uheldig å stille seg i en situasjon hvor det kan reises slike spørsmål. Og jeg har ikke noe problem med å forstå at det reises spørsmål om dette for eksempel i forhold til Frimurerlogen, sier Olufsen.

- Kommer du til å foreta deg noe i dette konkrete tilfellet?

- Nei. Dette er ikke nytt for meg.

- Du visste om det?

- Ja, i høyeste grad.

FERDIG SOM FRIMURER: Journalist Erik Valebrokk meldte seg i går ut av Frimurerlogen. - Presseetisk betenkelig, sier Valebrokk, som oppfordrer påtroppende NRK-sjef John G. Bernander og resten av de 50 frimurerne i Media-Norge til å gjøre det samme.Foto: ARNE V. HOEM