Meldte seg som minister

I går gjespet Ellen Horn seg gjennom sin første stortingsdebatt. Men hun kan ikke skylde på noen hvis hun finner politikerlivet kjedelig. Hun tok selv initiativet til å bli minister.

Riktignok har Horns venner i kulturlivet de siste månedene ringt mange telefoner for å få henne inn i Kulturdepartementet. Men da Jens Stoltenberg ikke ringte henne , ringte hun selv:

Klart budskap

Mandag 13. mars, før hun gikk på jobb, slo hun nummeret til Det norske Arbeiderparti og ba om å få snakke med partisekretær Solveig Torsvik. Hun gikk rett til topps, altså, kanskje av frykt for å måtte snakke med noen som ikke forsto det politiske signalet i at Nationaltheatrets avtroppende sjef meldte seg inn i partiet, tre dager før en ny kulturminister skulle velges.

Torsvik var ikke tilgjengelig, så Horn måtte levere budskapet sitt til en annen sekretariatsansatt:

- Dette er Ellen Horn. Jeg vil gjerne melde meg inn i Arbeiderpartiet.

Kvelden før hadde hun, som gjest i Anne Grosvolds kulturprogram på NRK, svart slik på spørsmål om hun hadde fått telefon fra Stoltenberg:

- Nei, dessverre.

Venneaksjon

Fra Hakkebakken til Løvebakken
Fra Hakkebakken til Løvebakken Vis mer

Da hadde en gruppe skuespillere, teaterfolk og kulturbyråkrater siden januar tipset Ap-folk på Stortinget om at Nationaltheatrets avtroppende sjef måtte regnes med når den varslede overtakelse av regjeringskontorene fant sted.

- Jeg har hørt folk snakke om dette i de to siste månedene, sier Kjell Bækkelund - vanligvis sentral når personer, kulturpolitikk og Arbeiderpartiet er tema.

Ringte seint

Og slik fikk de som vanligvis «snakker sammen» beskjed om at Horn var mer enn villig til å påta seg kulturministerjobben. Derfor ble da også signalet om hennes innmelding i partiet umiddelbart forstått og raskt spredd. Først på partikontoret og derfra til Dagsavisen, som allerede neste dag kunne bringe nyheten om det nye medlemskapet.

- Jeg følte meg litt som en dum wannabe da det ble offentlig kjent, sa hun etterpå.

Den følelsen ble sterkere og sterkere, helt til klokka halv tolv natt til fredag 17. mars. Da først ringte Stoltenberg. Og fikk opptattsignal. For Horn snakket med en annen.

Men statsministeren måtte ha en kulturminister og forsøkte teatersjefens mobil. Den tok hennes datter, som løp ut i stua til mor og hvisket med en mimikk man ellers bare ser på Nationaltheatret:

- Mammmmaaahh! Det æææær Jeeens!

HVA HAR JEG GJORT? Ellen Horns første stortingsdebatt som kulturminister så ikke ut til å oppfylle hennes forventninger om dramaturgi.