Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Melgaard avviser rasismeanklager etter stol-kritikk

- Halvannet år for seint.

FÅTT OPPMERKSOMHET: Bjarne Melgaards kunstverk «Chair» har vagt sterke reaksjoner den siste uka, til tross for at verket har blitt stilt ut ved flere tidligere anledninger. Foto: AFP / NTB Scanpix
FÅTT OPPMERKSOMHET: Bjarne Melgaards kunstverk «Chair» har vagt sterke reaksjoner den siste uka, til tross for at verket har blitt stilt ut ved flere tidligere anledninger. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at den russiske moterdaktøren Dasha Zhukova (32) lot seg avbilde i kunstverket «Chair» av den norske kunstneren Bjarne Melgaard forrige uke kom det flere sterke reaksjoner.

Bildet av Zhukova viser henne sittende, iført hvit skjorte og jeans, på et sete som er montert oppå en menneskeliknende, toppløs, mørkhudet kvinne som ligger på ryggen med bondage-utstyr, beina opp i lufta og belte til kroppen hennes.

Det fikk mange synsere, bloggere og aktivistgrupper til å rase, og bådet verket og bildet av moteradaktøren ble kritisert for å ha rasistiske undertoner og være kvinnefornedrende.

- Ikke rasist
Nå svarer Melgaard på kritikken i et intervju med NRK.

- Stolen er et kunstverk som består av flere deler for det første, og har vært utstilt tre ganger i Roma, Paria og New York og har fått gode anmeldelser. Jeg synes de reaksjonene kommer litt vel sent. De burde kommet for et og halvt år siden da verket ble stilt ut, sier kunstneren til rikskringkasteren.

I intervjuet sier han at han ikke tar rasismeanklagene på alvor.

- Jeg er ikke noen rasist. Folk får tolke ting sånn som de ønsker selv, det kan man ikke bestemme over. Så lenge man selv vet hva man står inne for, så er det bra, sier han.

- Avskyr rasisme
Zhukova har allerede beklaget bruken av Bjarne Melgaards stol i bildet. Til den britiske avisa Daily Mail har hun sagt at bildet ble tatt ut av en sammenheng, og at hun beklager om noen ble fornærmet.

- Jeg avskyr rasisme, og beklager til alle som har blitt fornærmet av dette bildet, sier hun ifølge Daily Mail.

Hun mener at bildet er tatt helt ut av sammenheng.

- Stolen var et kunstverk spesielt rettet til kjønns- og rasismepolitikk, forklarte gallerieier Zhukova, som også er kjent for å være kjæreste med den russiske milliardæren Roman Abramovich.

AVVISER ANKLAGENE: Kunstner Bjarne Melgaard sier til NRK at folk må få tolket verket hans som de vil, men rasist avviser han at han er. Foto: Johannes Worsøe Berg
AVVISER ANKLAGENE: Kunstner Bjarne Melgaard sier til NRK at folk må få tolket verket hans som de vil, men rasist avviser han at han er. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!