Melgaard mistet alt

Kunstneren Bjarne Melgaard fikk en fryktelig start på det nye året. Hele produksjonen av malerier, tegninger og installasjoner brant opp nyttårsnatta. - Jeg må begynne helt på nytt. Ikke så mye som en malingstube er igjen, sier han.

I hele går jobbet brannteknikere på branntomta i Teatergata 3 for å finne årsaken til brannen der kunst for et tosifret millionbeløp gikk tapt.

Gjestene på et utested i underetasjen ble evakuert da brannen brøt ut. Ingen av dem er hittil avhørt av politiet.

Melgaard er blant våre mest anerkjente kunstnere internasjonalt.

Bildene hans omsettes for opp mot 200000 kroner. Rundt 200 av verkene hans brant opp. Det tilsier verdier for et tosifret millionbeløp.

Brannen kom på verst tenkelige tidspunkt. 12. februar skulle han delta på kunstmessa Arco i Madrid i et eget prosjekt-rom med 30 arbeider. Utstillingens kurator, Octavio Zaya, skal også være kurator for Documenta-utstillingen i Kassel i 2002.

Nyåpnet galleri

Høsten 1999 åpnet Melgaard eget galleri i etasjen under hans eget atelier. Norsk Anarkistisk Fraksjon viste blant annet oppsiktsvekkende arbeider av en av verdens fremste samtidskunstnere, Fabrice Hybert. Høsten 2000 byttet galleriet navn til Norsk institutt for sivil ulydighet.

- Jeg hadde både atelier, kontorer, lager og galleri her i gården. Det nye galleriet i første etasje var pusset opp for en halv million, sier Melgaard.

I galleriet hang det fotokunst signert den amerikanske fotografen Teddy Richardson da brannen gjorde Teatergata 3 til en utbrent ruin.

- Jeg har mistet alt. Ikke går det an å forsikre mot slikt, heller. Man kan få erstatning, men bildene er tapt for alltid. Her var det meste jeg har gjort fra jeg var 16 og fram til i dag. Malerier, installasjoner, akvareller og tegninger er borte. Samt all dokumentasjon og en del antikviteter. Jeg har ikke så mye som en malingstube igjen.

Får låne plass

Melgaard har fått låne plass i et atelier gjennom bekjente, for om mulig å jobbe fram noe til utstillingen i Madrid.

- Men det er ikke akkurat arbeidslyst som fyller meg når jeg ser det utbrente lokalet... Noen må stå til ansvar for å ha svidd av et helt hus, en bevaringsverdig bygning også. Denne brannen har ødelagt så mye for mange kunstnere, sier Bjarne Melgaard.

Han er trist og oppgitt. Fortsatt har han ikke hørt fra politiet. Beskjed om brannen fikk han av en venn som tilfeldigvis hadde hørt om brannen om morgenen første nyttårsdag.

- Jeg kom ned hit og så at sterkt skadde bilder ble båret vekk. Det kan bli vanskelig å restaurere, sier han.

Heldigvis hadde Melgaard skulpturer under produksjon i London. De skal til Madrid.

- Videre skulle jeg ha utstillinger i Berlin, Düsseldorf og Hamburg. Og så skulle jeg, ironisk nok, ha en pause for å være her i Teatergata og male...

ANSVAR: - Jeg er opptatt av at man finner de som er skyld i brannen. Det var mange mennesker på fest i gården da brannen brøt ut.