Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

­

Melgaard-striden: Dette er bildene tollvesenet mener ikke er kunst

Tollregionen hører ikke på klagen fra kunstner Bjarne Melgaard, og opprettholder klassifiseringen om at maleriene ikke er kunst. 

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De 16 store Bjarne Melgaard-maleriene, som ble stanset i tollen på Gardermoen i august, holdes fortsatt igjen av tollerne, til tross for at finansminister Siv Jensen nylig ba direktoratet ordne opp i saken.

Grunnen er at tolletaten mente bildene ikke kunne klassifiseres som kunst, og at de dermed ikke er fritatt for moms. Derfor har Melgaard fått et krav om å betale 1,3 millioner kroner i moms, før han kan få bildene inn i landet.

Melgaard og samarbeidspartneren Gard Eiklid, ved Galleri Rod Bianco, sendte inn klage på klassifiseringen. Nå opplyser deres advokat, Mads Schjølberg ved Advokatfirmaet Schjølberg, at de har fått svar fra Tollregionen, som skriver at de opprettholder klassifiseringen. Saken er nå oversendt Tolldirektoratet som en formalitet, i påvente av en endring i regelverket.

- Dette er håpløst

- Vi ble lovet en rask løsning. I stedet opprettholder tollregionen sin avgjørelse om at disse verkene ikke kan tas inn i landet som kunst. Jeg synes det er håpløst, sier Eiklid.

Han forteller at det var meningen at bildene skulle vises for publikum, men at dette nå ikke lar seg gjøre slik Melgaard hadde håpet.

FORTSATT I TOLLEN: Bjarne Melgaard er en av Norges mest sentrale samtidskunstnere. FOTO: Trygve Indrelid / Aftenposten 
FORTSATT I TOLLEN: Bjarne Melgaard er en av Norges mest sentrale samtidskunstnere. FOTO: Trygve Indrelid / Aftenposten  Vis mer

Melgaard selv forteller at dette har store konsekvenser.

- Selvfølgelig har det store konsekvenser, for de skulle vises til kunder. Det er helt sinnsykt at tollere skal vurdere hva som er kunst eller ikke, de har ikke kunstfaglig kompetanse. Kundene har ikke fått sett bildene, og det var mulige salg jeg eventuelt kunne fått noe igjen for, sier han til Dagbladet.

Avventer endelig avgjørelse

Nå går saken til Tolldirektoratet som skal komme med en endelig avgjørelse. Det er uklart når denne avgjørelsen vil være klar.

- Hva gjør dere om Tolldirektoratet kommer frem til at dere må betale de 1,3 millionene?

- Vi har ikke mulighet til å betale det. Da må vi sende alt tilbake til USA. Så må vi begynne å sensurere kunstnerne våre i det de lager, i frykt for at vi ikke får kunsten deres inn i landet, sier Eiklid.

Regelendring

Etter at saken ble omtalt i mediene, tok Finansdepartementet kontakt med Tolldirektoratet med sikte på å få endret reglene i løpet av kort tid.

RETTIGHETER: De kjemper for de homofiles rettigheter. I 2012 lagde artisten Annie og Bjarne Melgaard en sensuell LGBT-video. - Vi sier ifra til Russland, sier Annie. Video: Annie Melody Vis mer

Gry Rønjum, kommunikasjonsrådgiver i Tolldirektoratet, uttaler at de jobber i tett dialog med finansdepartementet i denne saken, og at det vil komme en forskriftsendring i umiddelbar framtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!