FÅR UT BILDENE: 16 Bjarne Melgaard-bilder ble stanset i tollen på Gardermoen fordi Tolletaten mente bildene ikke kunne klassifiseres som kunst. Dermed fikk Melgaard et momskrav på 1,3 millioner. Nå endrer Siv Jensen reglene slik at bildene kan gå gjennom tollen uten å måtte betale avgift. Foto: Trygve Indrelid / Aftenposten / NTB Scanpix
FÅR UT BILDENE: 16 Bjarne Melgaard-bilder ble stanset i tollen på Gardermoen fordi Tolletaten mente bildene ikke kunne klassifiseres som kunst. Dermed fikk Melgaard et momskrav på 1,3 millioner. Nå endrer Siv Jensen reglene slik at bildene kan gå gjennom tollen uten å måtte betale avgift. Foto: Trygve Indrelid / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Bjarne Melgaards bilder i tollen

Melgaard-striden: Siv Jensen redder Melgaard

- Min jobb er å rydde opp i saker som virker urimelige, og det gjør jeg med dette, sier Siv Jensen (Frp). 

(Dagbladet): Konflikten rundt de 16 Bjarne Melgaard-maleriene, som ble stanset i tollen på Gardermoen i august, ser nå ut til å være løst.

Samme dag som saken ble omtalt i mediene, 4. november, varslet finansminister Siv Jensen (Frp) at reglene vil bli endret så snart som mulig. Finansdepartementet tok kontakt med Tolldirektoratet med sikte på å få endret reglene i løpet av kort tid.

Likevel var Melgaards gallerist Gard Eiklid, ved Galleri Rod Bianco, i går svært oppgitt over å ha fått beskjed om at Tollregionen opprettholdt klassifiseringen av at bildene ikke var kunst.

ENDRING MED UMIDDELBAR VIRKNING: Siv Jensen (Frp) gjør tirsdag endring i regelverket med umiddelbar virkning. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ENDRING MED UMIDDELBAR VIRKNING: Siv Jensen (Frp) gjør tirsdag endring i regelverket med umiddelbar virkning. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Nå opplyser finansministeren til Dagbladet at hun i dag gjør endringer i den delen av forskriften som gjør at Melgaards bilder er blitt stående i tollen.

- Jeg gjør i dag, med umiddelbar virkning, endringer i denne delen av forskriften. Det betyr at Tolletaten kan ferdigbehandle saken i dag, og at disse bildene kan fortolles uten avgift, sier Jensen.

Mente bildene ikke var kunst

Grunnen til at bildene har blitt stående i tollen siden de ankom landet i august, var at tolletaten mente bildene ikke kunne klassifiseres som kunst, og at de dermed ikke var fritatt for moms.

Derfor fikk Bjarne Melgaard et krav om å betale 1,3 millioner kroner i moms, før han kunne få bildene inn i landet. Nyheten sprakk i NRK 4. november.

Melgaards samarbeidspartner Gard Eiklid, ved Galleri Rod Bianco, opplyste til Dagbladet at de ikke hadde mulighet til å betale denne summen, og at de måtte sende bildene tilbake til USA dersom de måtte betale de 1,3 millionene i moms.

Men etter forskriftsendringen som trer i kraft i dag slipper bildene igjennom tollen, uten at de må betale dette beløpet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Resten av forskriften på høring

Jensen opplyser at det kun er denne delen av forskriften som endres med umiddelbar virkning. Andre endringer i forskriften vil bli sendt på høring med noen ukers frist.

- Så jeg gjennomfører denne avgrensede endringen i dag, og sender resten på høring, så vi kan se på ytterligere endringer av regelverket for andre typer kunstverk, sier hun, og legger til at dette er en forskrift som har ligget fast i mange år, og at det var på tide å ta en gjennomgang og fornye og modernisere regelverket.

- Hva er grunnen til at endringen av denne delen av forskriften ikke sendes på høring, mens resten blir det?

- Fordi jeg mener denne saken som har versert illustrerer behovet for rask endring. Denne konkrete saken blir løst i dag, og det er jeg glad for, sier Jensen.

- Hvorfor er denne saken så viktig for deg?

- Jeg har ikke tatt stilling. Jeg er ikke kunstkritiker. Men saken illustrerer at regelverket ikke er tilpasset virkeligheten. Min jobb er å rydde opp i saker som virker urimelige, og det gjør jeg med dette, sier hun til Dagbladet.

Melgaards gallerist svært fornøyd

Melgaards samarbeidspartner, gallerist Gard Eiklid, ved Galleri Rod Bianco, er nå veldig lettet over at saken er løst.

- Så bra! Det letter en stor byrde fra mine skuldre. Da vet jeg at Bjarne blir fornøyd også, og vi kan slippe disse problemene når vi skal gjøre utstillinger i Norge med en kunstner bosatt i utlandet, sier Eiklid til Dagbladet.

Han forteller at han har brukt mye tid på saken, siden bildene ble stående i tollen i august.

- Nå er vi superfornøyde. Nå får vi ut bildene våre, sier Eiklid.

Han er også glad for at ytterligere endringer i regelverket sendes på høring.

- Det er viktig at det ikke skal være forskjell på om man maler eller gjør performance. En kunstner må kunne kalle det han eller hun gjør for kunst, uten at Tollvesenet skal leggge seg borti det, sier han.