Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kosthold:

Melk er sunt – ikke helseskadelig

Dersom målet er at folk skal leve sunnere, er ikke demonisering av vanlige matvarer måten å gå frem på.

ANBEFALES: Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, tre porsjoner hver dag er en god kilde til blant annet proteiner, kalsium og jod, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
ANBEFALES: Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, tre porsjoner hver dag er en god kilde til blant annet proteiner, kalsium og jod, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg i Dagbladet 13. juli gir leder for Helsepersonell for plantebasert kosthold et feilaktig inntrykk av at meieriprodukter er farlig for helsen. Det eksisterer ikke et vitenskapelig grunnlag for å si at melk ikke er sunt.

Nok engang vrir Kalchenko på konklusjoner fra uavhengige forskere. Det er svært betenkelig når hennes organisasjon tilsynelatende er opptatt av bedre folkehelse. Dersom målet er at folk skal leve sunnere, er ikke demonisering av vanlige matvarer måten å gå frem på.

Ja til både planter og melk. Det er ingen tvil om at det er helsegevinster å hente ved å spise mer plantebasert, noe som er i tråd med helsemyndighetens kostråd. Men det betyr ikke at meieriprodukter må ekskluderes. Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. Tre porsjoner hver dag er en god kilde til blant annet proteiner, kalsium og jod.

Kalchenko kommer igjen med unyansert og selektiv informasjon om meieriprodukter og kreft. I den siste rapporten fra World Cancer Research Fund konkluderer uavhengige forskere med at bevisene for en sammenheng mellom inntak av meieriprodukter og økt risiko for prostatakreft, er begrenset. At det er godt grunnlag for å si at meieriprodukter kan redusere risiko for tykk- og endetarmskreft nevner hun ikke.

Det er urovekkende at Kalchenko som lege setter spørsmål ved kostråd utviklet av landets fremste uavhengige ernæringseksperter. Å så tvil om dette er en uheldig måte å fremme eget budskap på, dersom målet er bedre folkehelse.

På grunn av sommerens tørke trenger hardtarbeidende bønder vår støtte mer enn noen gang. For oss er dette et viktig perspektiv å ta med inn i den pågående debatten om mat og helse.