Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kosthold

Melk har en naturlig plass i et sunt og variert kosthold

Mange lands offisielle kostråd anbefaler en konkret mengde melk og meieriprodukter som del av et sunt og variert kosthold.

SUNT: Melk og meieriprodukter kan være viktige støttespillere til et vegetarisk kosthold som baserer seg på mat og ikke på kosttilskudd, skriver artikkelforfatteren i et svar til Tanja Kalchenko. Foto: Frank May / NTB Scanpix 
SUNT: Melk og meieriprodukter kan være viktige støttespillere til et vegetarisk kosthold som baserer seg på mat og ikke på kosttilskudd, skriver artikkelforfatteren i et svar til Tanja Kalchenko. Foto: Frank May / NTB Scanpix  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanja Kalchenko skriver i Dagbladet at jeg ikke vil diskutere melkas sunnhet. Det er noe jeg med glede gjør.

Så vidt meg bekjent har alle land med offisielle kostholdsanbefalinger et kostråd om melk og meieriprodukter. Offisielle kostråd har én overordnet målsetting: Å anbefale det kostholdet som fører til best mulig helse og størst mulig fravær av sykdom. Offisielle kostråd er basert på summen av all tilgjengelig forskning.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Ole Berg.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Ole Berg. Vis mer

Mange lands offisielle kostråd anbefaler en konkret mengde melk og meieriprodukter som del av et sunt og variert kosthold. I Norge anbefaler Helsedirektoratet et daglig inntak av magre meieriprodukter.

I den nylig lanserte Handlingsplanen for bedre kosthold 2017–2021 ble det lansert en rekke gode og viktige tiltak for å bedre folkehelsen de neste fire årene. Et av tiltakene er å sikre nok jod i befolkningen hvor nettopp en konkretisering av kostrådet på melk og meieriprodukter er en av løsningene. Denne konkretiseringen skal ifølge handlingsplanen lanseres i 2017.

Melk bidrar med over 60 prosent av både jod- og kalsiuminntaket i Norge. I tillegg inneholder melk mange andre viktige vitaminer og mineraler kroppen vår trenger hver dag, blant annet vitamin B12, som ikke finnes i nevneverdig grad i planteriket. Dette gjør at melk og meieriprodukter kan være viktige støttespillere til et vegetarisk kosthold som baserer seg på mat og ikke på kosttilskudd.

Kalchenko skriver om sammenhengen mellom melk og kreft i prostata. Det hun velger å ikke nevne, er at forskerne er usikre på om det faktisk finnes en sammenheng mellom melk og prostatakreft.

Ifølge World Cancer Research Fund er forskerne mye sikrere på at inntak av melk beskytter mot tarmkreft, som er mer alvorlige former for kreft. I tillegg er inntak av melkeprodukter forbundet med lavere blodtrykk, kalsium er viktig for et sterkt skjelett og jod er viktig for både barns utvikling og for stoffskiftet vårt.

Det er en grunn til at melk og meieriprodukter er en del av alle lands offisielle kostråd: Melk er sunt, og en passe mengde har en naturlig plass i et sunt og variert kosthold.

Hele Norges coronakart