Melke, melke

Etter at trioen Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet forhindret ny opera i Norge i forrige uke, var det ventet at det politiske sirkuset rundt operaen skulle ta pause. Men den gang ei. I går rykket Folketeater-bygningens forretningsfører, og tidligere Ap-byråd i Oslo, Steinar Saghaug, ut i Aftenposten og gjentok sine tidligere trusler: Operaen forsømmer seg som leietaker i Folketeater-bygningen, leien blir sterkt subsidiert av eierne, deriblant Oslo kommune og Arbeiderbevegelsen, og Operaen skal ikke være for sikker på at den kan bli i bygningen så lenge den vil.

  • Steinar Saghaug har gjort en imponerende innsats for Østmarka i forbindelse med Gardermotunnel-skandalen, men med det siste operautspillet sitt går han over en hårfin grense i politikken. Den som skiller smakelig fra usmakelig.
  • Det er nemlig ikke Operaens feil at situasjonen er som den er. En stor del av ansvaret må Saghaugs egen politiske vennegjeng i Oslo Arbeiderparti ta. For først kjempet denne innflytelsesrike kretsen i Arbeiderpartiet for en operaløsning som innebar en opprustning av Folketeater-kvartalet. Da denne skansen falt, hoppet man over til Bjørvika-standpunktet. Operaens egne ønsker er hele tida blitt neglisjert. Operaen er blitt en kasteball i Oslo Ap's strev for å kare til seg statlige midler til først en oppussing av en sentrumsbygning som Arbeiderbevegelsen er deleier i, og dernest til et luftig byutviklingsprosjekt.
  • At Saghaug og Folketeater-bygningen nå forsøker å fiske i rørt vann etter den begredelige operadebatten og avstemningen i Stortinget, er derfor frekt. Strategien er lett gjennomskuelig: Folketeater-bygningen benytter situasjonen som er oppstått til å forsøke å melke staten. Forretningsfører Saghaug vil ha rustet opp bygningen for å møte markedet når operaen en dag flytter ut. Men i den nåværende situasjonen er det grunn til å minne Saghaug om Folketeater-bygningens forhistorie: Kulturdelen av bygget skal subsidieres av forretningsdelen. Skal noen betale høyere husleie i gården, må det derfor være andre leietakere, blant dem Arbeiderpartiet.
  • Saghaug skal likevel ha én ting: Utspillet hans eksponerer nok en gang Operaens elendige arbeidsforhold.