Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Melker julekalender-suksess for alt den er verdt

Harald Rosenløw Eeg kunne like gjerne laget termoser for NRK.

EN JULEFORTELLING: Harald Rosenløw Eeg har sammen med Lars Gudmestad (t.v) skrevet manuset til NRKs julekalender "Julekongen." Nå kommer boka basert på serien. Boka har illustrasjoner av Bjørn Brochmann. Foto: Jo Straube/Dagbladet
EN JULEFORTELLING: Harald Rosenløw Eeg har sammen med Lars Gudmestad (t.v) skrevet manuset til NRKs julekalender "Julekongen." Nå kommer boka basert på serien. Boka har illustrasjoner av Bjørn Brochmann. Foto: Jo Straube/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les anmeldelse av «Julekongen» på tv her.

ANMELDELSE: Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad har skrevet manuset til NRKs julekalender i år; storsatsningen «Julekongen.»

Nå kommer fortellingen i bokform. Boka er ingen stor opplevelse litterært sett, men handlingen er spennende nok.

Ridderlig kar 1. krønike er basert på de første åtte tv-episodene. Vi møter niåringen Kevin og resten av familien på seks. Det nærmer seg jula, som ser ut til å bli begredelig. Familiens hjem er infisert av sopp, så juledagene skal tilbringes i herskapshuset der Kevins plageånd bor.

Kevins trøst er en hule i skogen. En dag finner han en ridderhanske der, og ikke bare det, han oppdager en tunnel som leder til en Ridderdal. Folket der har raffe sverd og rustninger.

Men de har også et problem: Kongen og hansken han lagde snø med, er vekk. Uten snø, ingen jul. Kan oppfinnsomme Kevin hjelpe dem?

Klassisk plot Det klassiske elementene i «Julekongen» - med tunnelen som forbinder to parallelle verdener i beste Narnia-tradisjon, med skolefiender og snille og onde rådgivere i middelalderslottet - gjør at fortellingen vil appellere. Antakelig mer i tv-formatet, som kan utdype og gi farge.

image: Melker julekalender-suksess for alt den er verdt

Akkurat det skorter det på i boka, som feier raskt over personene. Språket er muntlig og kjapt, men litt flatt. Selv kardinalfeilen å si, istedenfor å vise hva Kevin opplever, begås. Det er overraskende av en dreven forfatter som Eeg.

Muligens har tiden vært for knapp til å ha høye litterære ambisjoner. Varer ut er penger inn for NRK, som skal selge spin off-produkter. Ikke bare denne boka, men også termoser og klær. Slik sett er «Julekongen» allerede en suksess: Julekalenderen basert på serien var utsolgt fra forlaget lenge før 1. desember.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 03.12.2012.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!