Anmeldelse «Meierislaget 1933», Grenland Friteater på Sjøfartsmuseet i Porsgrunn:

Melkeramp og brushoder

Da damene streiket og politiet slo, vaskekona eglet og publikum lo.

I TOG: Streikende meieriarbeidere, ført av Kjersti Posti Høgli som Ruth. Foto: Dag Jenssen, Grenland Friteater
I TOG: Streikende meieriarbeidere, ført av Kjersti Posti Høgli som Ruth. Foto: Dag Jenssen, Grenland Friteater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TEATER: Kan åttifem år gammel arbeiderhistorie ha noe å si folk i dag? På Grenland Friteater er svaret et klart og rungende ja. «Meierislaget 1933» - om meieristreiken i Porsgrunn i 1933, med frampek mot nazismens inntog og mot norsk politis smertefulle dobbeltrolle under krigen - er underholdende politisk folkekomedie om et samfunns valgmuligheter.

Forestillingen handler om måter samhold bygges og måter samhold brytes ned. En stor konflikt i et lite miljø avdekker strukturer som også tidligere har vært der, men som er blitt glattet over.

Tro mot type

I form og tematikk er «Meierislaget 1933» folkelig teater. Her er mye og treffende typekomikk, og skuespillerne ser ut til å ha det moro med sine skikkelser - som kan deles inn i melkeramp, brushoder, meglere og eglere.

Både i spill og i tekst er karaktertrekk klare. Allerede i de første replikkene hver person sier, blir personlighetene etablert, og utover i handlingen endres ikke inntrykkene av dem, de bare utdypes. Den utvikling som finnes i forestillingen, finnes i handling og i dynamikken mellom personene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer