DEBATT

Kosthold og ernæring

Melkereklame er ingen trygg kunnskapskilde

Frykt for å få for lite næringsstoffer og bli syk uten kumelk, er neppe skapt uten bidrag fra meierireklamen.

BESKYTTER?: Meieriprodukter er i dag hovedkilden til mettet fett for nordmenn, men det har verken klart å beskytte mot benskjørhet eller jodmangel, skriver innsenderne. Foto: NTB Scanpix
BESKYTTER?: Meieriprodukter er i dag hovedkilden til mettet fett for nordmenn, men det har verken klart å beskytte mot benskjørhet eller jodmangel, skriver innsenderne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hele 80 prosent av nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett, og meieriprodukter, etterfulgt av rødt kjøtt, er hovedkilden til dette. Bare 15 prosent av oss spiser nok plantekost. Vi i foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (hepla.no) mener at dette er et problem, og vi jobber for at nordmenn skal spise grønnere, og erstatte en del av meieri og kjøtt med sunn plantekost: frukt og grønt, belgvekster, fullkorn og nøtter.

Det er derfor ikke sant, slik Ida Berg Hauge ved meieriindustriens pr-organ melk.no antyder (DB 27/7), at vi driver med «skremselspropaganda for å fremme et vegansk kosthold».

Frykt er uheldig, men det er nå på tide både å ta en debatt, og gjøre endringer i norsk kosthold.

En stor folkehelseundersøkelse fra 2019 viser at et typisk vestlig kosthold tar per i dag flere liv enn tobakksrøyk. Folkehelseinstituttets rapport fra 2018, Sykdomsbyrde i Norge, viser at usunt kosthold er ledende årsak til både sykdom og for tidlig død. Et mer plantebasert kosthold kan derimot gi bedre helse og spare nordmenn for milliarder kroner årlig, ifølge Helsedirektoratet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer