Mellom bakker og berg

Den sympatiske «Tyl» har like mange topper og bunner som sognelandskapet.

PÅ UTFLUKT: Vossajazz er et naturlig stoppested for Ove (Cato Jensen) og bestevennen Ragnar (Claus Sellevoll) i den blygt vestlandsironiske «Tyl». Foto: Gisle Bjørneby/Sogn og Fjordane Teater.
PÅ UTFLUKT: Vossajazz er et naturlig stoppested for Ove (Cato Jensen) og bestevennen Ragnar (Claus Sellevoll) i den blygt vestlandsironiske «Tyl». Foto: Gisle Bjørneby/Sogn og Fjordane Teater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Da jeg intervjuet journalist og forfatter Finn Tokvam for to år siden, satt han hjemme hos seg selv under et skulende portrett av Per Sivle og leste høyt og begeistret fra en bok av Ragnar Hovland. Inspirasjonen fra begge sognekjempene er tydelig i «Tyl», romanen Tokvam og journalistkollega Halvor Folgerø skrev i 2007, og som nå er dramatisert av Sogn og Fjordane Teater og sendt på turné over store deler av Vestlandet.

Heimføing I sitt motiv er «Tyl» en enkel fortelling om den engstelige heimføingen Ove som må komme ut av skallet for å beholde drømmedama og kanskje våge å flytte inn til byen. Men muntertristessen utmerker seg gjennom formen, som er preget av et lakonisk språk, en lek med referanser og korte, endefremme setninger fulle av hverdagsabsurditet.

Unaturlig Mye av lekenheten er ivaretatt i teaterversjonen, som i går ble hilst varmt velkommen i Bergen av et publikum som lo høyt av alle referansene til Vangsgutane. Den smarte og anvendelige scenografien består av respatexpaneler som det formelig lukter svart kaffe av, samt bilder av en bunadsromantisk vestlandsbygd, komplett med monstermast. Men det skurrer i dramatiseringen. Deler av Oves (Cato Jensen) indre monologer er gjort om til direkte tale uten at det klinger helt naturlig. Mer nerveluggende er det at regissør Arvid Ones, som så mange regissører nåtildags, har et ubekjempelig behov for å flette inn noen ett hundre prosent umotiverte sangnumre. Spillet blir flere steder for brautende, og når iblant nesten et «Alle elsker Raymond»-nivå: Den blyge vestlandsironien ville vært bedre tjent med en mer behersket fremføring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer