DEBATT

Mellom barken og veden

Det tok 66 år før regjeringen anerkjente norske veteraners innsats i internasjonale operasjoner. Den 8.mai brukes veteraner i et politisk spill for å fremme avsky mot Norges sikkerhetspolitikk.

HEDRER SOLDATENE, FEIRER IKKE KRIG: «Det virker som man misforstår med vilje: At man antar at vi feirer Stortingets vedtak om å delta i krig. Det vi faktisk gjør er å hedre de som risikerer livet ved å reise dit demokratiet  sender dem», skriver Julie Sandness.  Foto: Håkon Eikesdal
HEDRER SOLDATENE, FEIRER IKKE KRIG: «Det virker som man misforstår med vilje: At man antar at vi feirer Stortingets vedtak om å delta i krig. Det vi faktisk gjør er å hedre de som risikerer livet ved å reise dit demokratiet sender dem», skriver Julie Sandness. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Veterandagen er lagt på 8. mai, også kjent som frigjøringsdagen. Man kan forstå misnøyen, for de som vil ha frigjøringsdagen for seg selv. Problemet er argumentasjonen som brukes. Den gir et inntrykk av at det er ett fett hvilken dag veterandagen blir lagt på — for uansett vil en dag man hedrer veteranene være en dag man hedrer angrepskrig og okkupasjon. Aktøren bak aksjonen er Norges Fredsråd/Fredslag. 

De har fått flere fra venstresiden av politikken til å uttale seg, samt andre samfunnsaktører. Hovedargumentet som går igjen er at dagen militariseres. Andre poeng er: «Angrepskrig», «hylle norsk okkupasjon», «lidelser soldatene har påført befolkningen». Man forstår hva de vil frem til. Som et eksempel uttaler Bjørnar Moxnes på Norges fredsråds kampanjesider: «Forsvaret og regjeringa misbruker alt 8. mai står for når de nå hyller norsk krigsinnsats i Afghanistan og Libya. Okkupasjon er det stikk motsatte av frigjøring.» 

Det at man fokuserer på den politiske situasjonen og omstendighetene hos befolkningen i Afghanistan og Libya er viktig. Men det å huske menneskene i landene vi har hatt internasjonale operasjoner i betyr ikke at vi må glemme de menneskene som har kommet hjem til Norge. For det er det frigjørings— og veterandagen handler om. 8. mai skriver Hedda Langemyr følgende i Dagbladet: «Regjeringens sammenslåing av to fundamentalt forskjellige dager sniklegitimerer angrepskriger.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.