Mellom gode og onde monstre

Brutal politisk realisme blandet med eventyrlig fantasy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: De virkelig spennende fortellerne i filmkunsten akkurat nå viser seg å være meksikanske. Mens Alejandro Gonzalez Iñárritus «Babel» og Alfonso Cuarons «Menneskenes barn» fortsatt kan oppleves på norske kinoer, kommer Guillermo del Toros «Pans labyrint» og forsterker inntrykket.

Det er viljen til å fortelle gode eventyr i en sosial eller politisk kontekst som kjennetegner disse filmskaperne. «Pans labyrint» bruker fantastiske monstre, flygende feer og kjempefrosker mot et bakteppe av mer realistiske monstre, dvs. fascistiske offiserer i Franco-styrkene i etterkant av den spanske borgerkrigen.

Tematisk slekter den nye filmen på «Djevelens ryggrad» fra 2001 som hadde spøkelser og Franco-fascister på agendaen. Budskapet i de to filmene er ganske utvetydig; målt opp mot virkelige menneskers ondskap blir eventyrmonstres farlige tendenser bare barnemat.

Gerilja

«Pans labyrint» foregår i Spania i 1944, etter at Francos styrker har nedkjempet den spanske republikken, og Franco-motstanderne er henvist til å operere fra hemmelige leire i skoger og fjell. Kaptein Vidal (Sergi López) leder en avsidesliggende militærforlegning som fortsatt nedkjemper republikanske geriljasoldater. Han er en brutal macho som forsøker å leve opp til sin falne fars militære æreskodeks, og han torturerer og skyter lokale bønder rutinemessig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer