TRÆRNE ER VÅRE VENNER: Ingen grunn til å frykte mørket i skogen. Foto: NTB Scanpix
TRÆRNE ER VÅRE VENNER: Ingen grunn til å frykte mørket i skogen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mellom lys og mørke i januar

Hva gjør månen når den speiler seg i vannet?

Meninger

VI ER UTE i skogen. Det er mørkt. Sola har snudd, hver dag blir lengre. En fin ordning, at vintersolhverv kommer ved juletider. Dette må noen ha tenkt på. Jula er liksom midt på vinteren. Straks den er over, blir det lettere å leve. Lengre dager. Lysere himmel. At sola snur to dager før julaften kan umulig være noen tilfeldighet. Her vi bor, var jula hvit, men nå har det også snudd. Noen snøfnugg kom forleden natt, men det lyse laget forsvant i løpet av en formiddag.

DET GJØR IKKE noe. Ungene jubler når snøen faller. Men de gråter ikke når den forsvinner. De tar alt som det kommer. De lærer av fuglene i det fri. Og liljene på marken. «Selv ikke Salomo i all sin prakt var kledd som en av dem,» som en klok mann har sagt det. Barna synes mørket er spennende, minst like fascinerende som lys og snø. Åtteåringen vil gå kveldstur, og hun vil inn i skogen, på stier som akkurat nå blir mørkere for hvert minutt.

HUN HAR ENNÅ ikke lært at det skulle være noe skummelt å famle seg fram mellom busker, trær og røtter som slynger seg over skogsstiene. Hun synes ikke stammene ligner troll eller hekser. Hun holder lange foredrag om alt fra religion til kosedyr. Hun graver og spør. Hun lurer på hva som skjer når mennesker dør og om det er billigere å kjøpe mat på REMA 1000 enn på Meny. Om det fantes dinosaurer da pappa var liten og om de som reiste til månen for femti år siden, er der oppe ennå. Men først og fremst: «Tok du med kjeks, pappa?»

MÅNEN STÅR høyt på himmelen. En lysende sigd eller en bit av en negl eller hva nå poetene kaller den. Vi kommer til vannet som var så varmt å bade i for noen måneder siden. De siste skyene får et rosa skjær fra den synkende sola. Månen speiler seg i den halvveis islagte flaten. «Se, den ligner en gullskatt på bunnen,» sier jeg. «Den ser mer ut som om den har ramlet ned fra himmelen,» sier hun. «Og blitt liggende der nede på bunnen.» En drømmer og en apokalyptiker, hånd i hånd, på vei tilbake til lyset.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.