Mellom uttrykksfrihet og rasisme

PARIS (Dagbladet): Den italienske kjendisjournalisten Oriana Fallaci (72) risikerer nå å bli dømt for rasisme av en fransk domstol på grunn av boka «Raseri og hovmod», om islam. Boka er solgt i en million eksemplarer i Italia og er allerede en internasjonal bestselger.

  • De franske menneskerettighetsorganisasjonene MRAP, LICRA og menneskerettighetsligaen har stevnet Fallaci for retten for rasisme. De ønsker enten å få boka forbudt, eller i det minste en skriftlig advarsel til leseren. Fallacis advokater går sterkt ut mot det de anser som en form for sensur.
  • Journalismens grand old lady, som gikk inn i motstandsbevegelsen da hun var 14 og som har intervjuet alle verdens storheter, ofte midt under bomber og konflikter, møtte ikke opp i retten i Paris. Hun anser det «som en ære» å bli angrepet på denne måten, men føler at hun ikke «behøver å stå til rette». Fallaci er nå bosatt i New York og skrev boka i notatform, først for ei avis, som en kraftig reaksjon etter 11. september.
  • Fallaci anser selv boka som en advarsel til italienerne og europeerne mot Allahs sønner, som «formerer seg som rotter», og som «i stedet for å bidra til menneskehetens forbedring tilbringer tida med rumpa i været for å be fem ganger om dagen». Fallaci tror også det er noe i arabiske menn som «gir avsmak for kvinner med god smak». «De er overalt,» skriver Fallaci. Hva minner det om?, spør LICRA, og sikter til tittelen på en kollaboratøravis under annen verdenskrig. Rasist, jeg? sier Fallaci vantro og minner om at hun snakker om en religion, ikke en rase.
  • Men hun går videre. Den som sier religion, sier hellig krig, og den sikter mot at «vår frihet og vår sivilisasjon forsvinner og at vår måte å leve og dø på blir tilintetgjort». Koranen tillater ifølge Fallaci «løgn, baksnakkelse og hypokrisi». Å resonnere med Allahs sønner er utenkelig, og å behandle dem med overbærenhet eller toleranse er selvmord. Og den som tror noe annet, er en idiot.
  • Menneskerettighetsorganisasjonenes advokater mener at Fallaci oppfordrer til krig. «For min del gjerne krig, til siste åndedrett,» skriver hun. MRAPs advokat mener det er en oppfordring til fysisk utryddelse. Advokat Achhne Taleb understreket sammenlikningen med antisemittiske skrifter fra 30-åra og mente at boka kunne utgjøre en base for en endelig løsning mot muslimene hvis ekstreme høyre mot formodning skulle komme til makta i Frankrike.
  • Dommeren vil uttale seg fredag.