Mellomromanen

Situasjonen har blitt så hyklersk at det ikke lenger går an å sitte på gjerdet, skriver forfatter Jonny Halberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sommer leste jeg romanen «Solen over slekten Scorta», av den franske forfatteren Laurent Gaudé. Den skulle være en «perle», noe jeg raskt skjønte at den ikke var. Til det var boken for overfladisk. Likevel ble romanen tildelt Goncourt-prisen, en av de prestisjetunge, franske litteraturprisene. Hva hadde juryen tenkt på?

Vi har bak oss en debatt om populærlitteratur. Kjell Ivar Skjerdingstad gikk løs på Anne B. Ragdes «Belinerpoplene». Ragde svarte med personangrep. Skjerdingstad var akademiker og dermed elitist – og diskvalifisert. Andre lo og lo, og ba Skjervingstad om å skaffe seg et liv til. Endelig kom Tore Renberg med mer konspirasjon: Ragdes bøker ble mislikt fordi de er populære. Dessuten kunne stor romankunst være sentimental. Ja, hva skal man si, når man er i beit for argumenter?

For alle vet det jo. Forfatterene. Forleggerene. Bokhandlerene. Kritikerene. Men ingen sier noe, med unntak av middelaldrende akademikere av hankjønn. For: Det er ikke lenger på en kulturarena man utgir og mottar norske romaner. Det skjer på en skrikersk markedsplass. På den lever de som bringer til torgs det forenklede budskapet feitest. Vi ser at lanseringene og mottagelsen av norske romaner tar en retning som er i ferd med å forvise den egenrådige romanen til stadig mer støvete kroker i offentligheten, og til hyllene bak pallene. Det er slik mange forlag, kritikere, bokhandlere, og noen forfattere vil ha det. Salg er lik litterær kvalitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.