Melodikerens krigsrop

Terje Rypdals «Melodic Warrior» gjør det klart at komponisten akter å slåss videre for melodiens anseelse innen samtidsmusikken.

MELODIFORANKRET: Komponist og gitarist Terje Rypdal har holdt melodien i hevd helt siden gjennombruddet med The Vanguards for snart 50 år siden. Tittelen «Melodic Warrior» kan oppfattes både biografisk og som en erklæring om hans videre musisering. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
MELODIFORANKRET: Komponist og gitarist Terje Rypdal har holdt melodien i hevd helt siden gjennombruddet med The Vanguards for snart 50 år siden. Tittelen «Melodic Warrior» kan oppfattes både biografisk og som en erklæring om hans videre musisering. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer

ALBUM: Da Terje Rypdal i 2003 ga sitt opus 79 tittelen «Melodic Warrior», var det ikke bare for å vedkjenne seg en livslang melodiforankring. Komponisten gjorde det også klart at han aktet å slåss videre for melodiens anseelse innen samtidsmusikken.

Nå er albumet her. 

TERJE RYPDAL: Kor- og orkesterverket fra 2003 endelig på cd.
TERJE RYPDAL: Kor- og orkesterverket fra 2003 endelig på cd. Vis mer

VERKET ble bestilt av Hilliard-ensemblet og uroppført i 2003 i Linz av de fire sangerne, el-gitarist Rypdal og Bruckner Orchester Linz under Dennis Russell Davies taktstokk. Det kan gjerne høres som en tre kvarter lang argumentasjon for nettopp melodien, framført med hele Rypdal-paletten i bruk.

Det betyr bl a krystallinsk rocka gitartoner, skimrende fioliner, tung orkestral groove og mektige tutti-utladninger.

«Dabrhahi Again»

Olav Dale

4 1 6
Plateselskap:

NORCD/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

De krevende vokallinjene, som Hilliard-sangerne naturligvis tar på strak strupe, bærer fram tekster fra indiansk poesi, og innspillingen fra 2003 låter om mulig hakket tryggere og mer henvendende enn den konserten som Hillards/Rypdal/Stavanger Symfoniorkester (dir. Ole Kristian Ruud) framførte under MaiJazz i 2005.

Albumet rommer også Rypdals opus 97, den 25 minutter lange «And The Sky Was Coloured With Waterfalls And Angels».

LUND/VINSON/LE FLEMING:  Triosnadder fra New York.
LUND/VINSON/LE FLEMING: Triosnadder fra New York. Vis mer

På jazzfestivalopptaket fra uroppførelsen i 2009 er Rypdal solist med Wroclaw-filharmonien (dir. Sebastian Perlowski), og nok en gang handler det om melodisk orkestermusikk med Rypdals umiskjennelige avtrykk i hvert eneste forløp.

DEN norske, New York-bosatte gitaristen Lage Lund har vært produktiv de siste åra. Nå, samtidig som Criss Cross/Musikklosen utgir kvartettplata «Foolhardy», kommer «Owl Trio» på Musikklosens eget selskap, Losen Records, produsert og mixet i New York av den navngjetne (jazz)fotografen og snart like navngjetne produsenten Jimmy Katz.

«Dabrhahi Again»

Olav Dale

4 1 6
Plateselskap:

NORCD/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

OWL Trio er Lund og de to britene Will Vinson og Orlando le Fleming, henholdsvis altsaxofonist og kontrabassist som i likhet med Lund har klart å etablere seg i toppsjiktet av New Yorks jazzscene.

Etter10 år fikk de omsider samlet seg til en triosession, og ut kom det kammerjazz av klasse. Åtte standardlåter og tre øyeblikkskomposisjoner ble lydfestet i en kald, forlatt kirkebygning i Brooklyn, men det er ikke mye kulde eller forlatthet over musikken som presteres.

OLAV DALE: Sympatisk andrerunde fra velspillende kvartett.
OLAV DALE: Sympatisk andrerunde fra velspillende kvartett. Vis mer

Altsaksofonist Vinson er en medrivende og eminent kontrollert melodifortolker; Lunds distinkte, harmonisk finslipte og til tider gloheite gitartspill er like delikat som på eksempelvis «Live at Smalls»-plata hans, og le Fleming fyller sitt rom i den kontinuerlige idéutvekslingen med nennsomhet og mørk styrke i fin balanse.

Dermed får låter som «I Should Care», «Yesterdays» og «Sweet and Lovely» nytt liv nok en gang, og jammen om ikke Coltranes «Dear Lord» funker for trio også.

«Dabrhahi Again»

Olav Dale

4 1 6
Plateselskap:

NORCD/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

SEKS år og noen India-turneer etter debutalbumet «Dabrhahi» er Olav Dale (saksofoner, fløyter klarinetter), Stein Inge Brækhus (trommer), Erik H. Halvorsen (piano, tangenter) og Torbjørn Hillersøy (bass) bokstavelig talt her igjen.

Også «Dabrhahi Again», med fem Dale-komposisjoner, tre signert Halvorsen, bærer bud om kvartettens åpne øre mot salige Weather Report.

Olav Dale utfolder seg sedvanlig helhjertet i alle oktaver og Stein Inge Brækhus fyller sin vane tro drivverk- og fargeleggerrollen på kreativt og dynamisk vis. I det hele tatt er spillet jevnt over hvassere enn låtmaterialet, som spenner fra et par virkelig gjennomførte komposisjoner via noen ganske ordinære til et par mer påfunnaktige som aldri helt letter, trass håndverksmessig dyktige bestrebelser på å gi dem nødvendig løft.