Memingen med livet

En digital urinnvåners beretning om den store svekkende dikotomien som har hjemsøkt vårt land.

IRL-FETISJERING: «Istedenfor å anerkjenne at digitale vilkår blir stadig mer virkelige, mens fysisk virkelighet blir stadig mer digital, spres en forvirret teknofobi og IRL-fetisjisme via en papirbok nær deg», skriver forfatteren. Kronikken er basert på et innlegg under Kulturrådets seminar «Nytt perspektiv på litteraturen og det digitale». Illustrasjonsfoto: Jørn H. Moen
IRL-FETISJERING: «Istedenfor å anerkjenne at digitale vilkår blir stadig mer virkelige, mens fysisk virkelighet blir stadig mer digital, spres en forvirret teknofobi og IRL-fetisjisme via en papirbok nær deg», skriver forfatteren. Kronikken er basert på et innlegg under Kulturrådets seminar «Nytt perspektiv på litteraturen og det digitale». Illustrasjonsfoto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

2009. Peter Sunde, talsmann for Pirate Bay i Stockholms tingrett: «Vi anvender ikke uttrykket IRL, men AFK.» Aktor gjentar: «Når møttes dere IRL, in real life?» Sunde repliserer: «Vi liker ikke det uttrykket, vi sier AFK — away from keyboard — fordi vi mener at internett er virkelig.»

2013. 93 prosent av Norges befolkning i alderen 15-29 er på Facebook. Mer enn annenhver 60+ åring også, ifølge TNS Gallup. Fåtallet i førstnevnte segment husker den underforståtte konsensusen om at «what happens in cyberspace, stays in cyberspace». Dessuten er det allerede noen år siden (maskin med) tastatur var nødvendig for nettnærvær: Hvor går grensen mellom den digitale og den fysiske sfæren etter Google Glass og selvmålingsverktøy?

Mer diskret, intuitiv og kroppsnær IKT vil simpelthen gjøre det vanskeligere å vite hvorvidt den du snakker med i fysisk format er på- eller avlogget, til- eller frakoblet under samværet. Flere opplever hvordan selvet og nået alltid allerede utfoldes synkront på flere (nett)steder. Vi lever visst, ifølge medieteoretiker Douglas Rushkoff, i et permanent «present shock». Også erkjent som «full forvirring» i den nye singelen til Jaa9 & OnklP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer