KOMMENTARER

Kjemien mellom Trump og Putin

Men de får det ikke til

De vil så gjerne. Men de får det ikke til. Hvorfor får ikke Trump og Putin til det samarbeidet de begge vil ha, spør Morten Strand.

BLIKKET STEMMER: Donald Trump og Vladimir Putin i Danang i Vietnam i november i 2017. / Foto: AFP / NTB Scanpix
BLIKKET STEMMER: Donald Trump og Vladimir Putin i Danang i Vietnam i november i 2017. / Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det ser ut til at kjemien mellom de to stemmer. Trump ser opp til Putin som en politikkens «strong-man», som en sterk leder. I valgkampen i 2016 snakket Trump om Putin som nettopp en sterk leder, og sammenliknet ham med daværende president Barack Obama, som han sa var en svak leder. Hva Putin egentlig mener om Trump blir mer spekulasjoner. Men at Putin ville ha Trump som president i USA, og ikke Hillary Clinton, er åpenbart. Da Trump seilte opp som en kandidat til presidentvalget i 2016 som faktisk kunne vinne, sa Putin om ham:

- Han er en veldig smart person, uten tvil talentfull.

Flørten var oppsiktsvekkende, og Trump var den eneste av de amerikanske presidentkandidatene som Putin kommenterte. Etter at Trump ble valgt har Putin støttet presidenten i Russlands-etterforskingen i Washington, og sagt at etterforskingen viser hvor dysfunksjonelt det amerikanske politiske systemet er. Det er all grunn til å tro at Putins støtte til Trump skyldes noe så oppsiktsvekkende som at for Moskva så er USAs president Vestens og det liberale demokratiets verste fiende. Moskvas vurdering er i utgangspunktet at Trump er en mann som tjener Russlands interesser i internasjonal politikk. Derfor dyrker Putin i det offentlige rom et slags vennskapelig avstandsforhold til Donald Trump.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer