Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Men den store stjernen var Putin selv

Åpningsshowet i Sotsji-OL ble en sober og kvalitetsbevisst forestilling. Dermed er tonen satt for Putins OL.

Foto:  EPA/Michael Kappeler
Foto: EPA/Michael Kappeler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Ikke prangende, ikke påtrengende, men vennlig og verdig. Det er sånn Russland ønsker å vise seg fram i dette OL med klare politiske overtoner.

Sentralt i fortellingen om det enorme landet sto de nasjonale framskritt. Kristendommens innførelse, som gjorde det hellige Moskva til Det tredje Rom ifølge russisk selvbevissthet, er en viktig del av den russiske myten om seg selv, og var rikelig til stede under åpningsshowet.

Byggingen av byes St. Petersburg, og tsar Peter den stores modernisering av det enorme landet, var også viet stor plass. Det var triumfene i Den store nordiske krig, og Peters erobring av landet ned mot Svartehavet, som gjorde Russland til det enorme imperiet det ble. Tsar Peters kraft var forutsetningen for Russlands store moderniserningsprosjekt før den enorme industrialiseringen på 1930-tallet, etter Den russiske revolusjonen.

Og på ærestribunen sto mannen som har gjort dette OL mulig og smilte stolt. Og trolig kunne den russiske presidenten nikke anerkjennende til budsapet om byggingen av landet. Undertonen i fortellingen var ikke så helt ulikt det han selv prøver å få til, med å skape den tollunionen der han vil ha med seg Ukraina. Det er dagens store strid, og står - som i Peters tid - blant annet om territorier ved Svartehavet.

Den sovjetiske delen av historien ble framstilt som heltemodig, helt uten spor av den voldsomme industrialiseringens forutsetning, Josef Stalins terror.

Det eneste som manglet var 2. verdenskrig, som i Russland heter Den store fedrelandskrigen, og som er det aller største kollektive helteeposet i russisk historie. Men kanskje er det upassende i en fredens og forbrødringens kappestrid å legge vekt på krig?

Uansett, det var framfor alt musikken, balletten og sangen som imponerte. Russland bød på det beste som finnes i verden, alt båret fram på egen kjøl. Sopranen Anna Netrebko var til stede og drysset stjerner over arrangementet.

Men den store stjernen var Vladimir Putin selv. Disse lekene er hans leker, på en veldig personlig måte. Det er hans prestisjeprosjekt. Nå er oppgaven å gjøre OL i Sotsji til noe den vanlige russer kan være stolt av. Bare sånn kan man unngå at man snakker mer om korrupsjon og enorme pengeoverskridelser, enn om sportslige suksesser. Og om å vise fram den nasjonale framgangen OL i Sotsji handler om for både Russland og for presidenten.

Hele Norges coronakart