Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stortingets nye president i det gamle Dusteforbundet.

Men, denne vesle saken handler aller mest om Bertolt Brech

Dikteren og dramatikeren som ble forfulgt av Hitlers hundegutter - og jenter.

STORTINGETS PRESIDENT: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet får sterk kritikk fra kontroll- og konstitusjonskomiteen for sin håndtering av Stortingets byggeprosjekt. Foto: Lars Eivind Bones.
STORTINGETS PRESIDENT: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet får sterk kritikk fra kontroll- og konstitusjonskomiteen for sin håndtering av Stortingets byggeprosjekt. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrive om byggmestersprekkpresident Olemic? Nei, det droppes. Ingen tuller med stortingets president som garantert kan bli ny president i det gamle Dusteforbundet. Heller ord om Bertolt Brecht (1898 – 1956), han som ble fratatt sitt tyske medborgerskap i 1935. Foruten de store dramatikerverkene, som Tolvskillingsoperaen og Mor Courage, var Brecht en dedikert dikter som nedtegnet godt over 2000 dikt under sitt nomadiske liv i eksil i Danmark, Finland, Sverige, USA og Sveits på flukt nazistenes grenseløse og groteske inhumanitet. Skjer det igjen?

I disse sommerdager foreligger det endelig en ny, norsk gjendiktning av Brechts lyrikk, «Landskap i eksil», gjendiktet og utvalgt av oversetter og forfatter Johan Grip for Kolon, og som forlaget skriver: Fra enkle barnedikt til kinesisk inspirerte kortdikt og modernistiske dikt. I tillegg parodier, elegier, politiske pamfletter, poesi på heksameter og sonetter. I ei tida da de fleste av oss har mer enn nok med å rekke å innom asosiale medier mellom alle sommeravslutningene på jobb, barnehager, fotballklubber, skoler, fiskeforeninger, vennegruppa fra russetida, hvitvinsgjengen etc. benyttes anledningen til å sakse et par dikt fra «Landskap i eksil»: Minnetavle over 4000 som ble senket i Hitlers krig mot Norge:

I Kattegat, på bunnen, ligger vi.

Et krøtterskip har senket oss med list.

Så fisker, om dit garn ble fullt til sist -

husk på oss, la én fisk slippe fri!

Hadde noe slikt blitt skrevet i dag ville muligens et vell av dagens nymoralister, sengevætere og hundegutter, du vet de som bjeffer med fasitsvarene mot alt som de mener ikke er norske verdier på asosiale medier, gått fullstendig bananas. Facebook hadde sikkert vurdert om de skulle blokkert vedkommende poet. Verden raser videre, sier du? Ja, baklengs fordi dumskapen er nok menneskeskapt: Jeg trenger ingen gravstein:

Jeg trenger ingen gravstein, men

skulle dere trenge en over meg

ønsker jeg at det sto på den:

Han kom med forslag. Vi

antok dem.

Med en slik innskrift ville

vi alle bli hedret.

|

Hele Norges coronakart