Men det må jo bare være tull?

Nå vil komikeren Stephen Colbert bli president.

(Dagbladet.no): I forrige uke kom offentliggjøringen som fikk både underholdningsreportere og politiske reportere i USA til å le nervøst. Satirikeren Stephen Colbert annonserte - på et vis - at han vil bli USAs neste president. Først på programmet «The Daily Show», der han tidligere var ansatt:

- Jeg, Stephen Colbert, offentliggjør herved at jeg offisielt kommer til å vurdere om jeg vil annonsere at jeg stiller til valg for å bli president i USA, sa han til programleder Jon Stewart.

Stiller med Putin?

Et kvarter seinere valgte han å komme med den endelige bekreftelsen på sitt eget tv-program «The Colbert Report». Der presenterte han også ulike alternativer for hvem han vil ha med som visepresident. Vladimir Putin er én mulighet. En annen er at Colbert selv også tar på seg rollen som visepresident.

Vil han stille som uavhengig kandidat? Absolutt ikke!

I stedet ønsker han å representere både demokratene og republikanerne for hjemstaten South Carolina.

- Jeg vil gjerne tape dobbelt, uttalte Colbert.

- Må velge

PR-STUNT? Stephen Colbert har ny bok ute. Om hans presidentkandidatur bare er et stunt for å promotere boka, er foreløpig uvisst. Her er Colbert intervjuet på «Meet the Press» i går. Foto: SCANPIX/AP
PR-STUNT? Stephen Colbert har ny bok ute. Om hans presidentkandidatur bare er et stunt for å promotere boka, er foreløpig uvisst. Her er Colbert intervjuet på «Meet the Press» i går. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Etter tirsdagens show var det ikke mange som tok Colberts presidentkampanje seriøst. Men onsdag snakket han om den igjen, og signerte også papirene på at han ville stille som kandidat. Torsdag lanserte han et eget nettsted i anledning «Colbert \'08».

Nå diskuteres kandidaturet i flere seriøse medier, blant dem New York Times og nyhetsbyrået Associated Press.

Joe Werner, leder for Demokratene i South Carolina, bekrefter at Colberts folk tok kontakt med dem for noen uker siden. Da trodde Werner at det hele dreide seg om en spøk. Uansett:

- Det står i reglene våre et sted at du ikke kan være på to lister. Han må velge et parti, sier han til CNet.

Dropper «t»\'en

Det politiske nettstedet The Politico har funnet andre problemer med kandidaturet, blant annet at Colbert har sagt at chipsprodusenten Doritos skal sponse kampanjen - noe som er ulovlig.

I går stilte Colbert på tradisjonsrike tv-programmet «Meet the Press», der han opplyste at han ikke har noen ambisjoner om å bli president, han vil bare stille til valg («det er en forskjell!»). Han fortalte også at han nå vil at navnet hans skal uttales med stum «t», noe programleder Tim Russert reagerte på.

- Hva er det du sier? At jeg ikke har rett til å droppe t\'en i navnet mitt? Er det det du sier? Sist jeg sjekket var dette Amerika. Men det betyr kanskje ikke noe for deg lenger?, sa Colber(t).

Russert viste da fram et bilde av Sesam Stasjon-figuren Bert. Hvorfor ikke kalle ham «Ber»?

- Fordi det er hans valg. Jeg utfordrer deg til å spørre ham selv.

Ikke først

Om det er et snev av alvor i Colberts trussel om å stille til valg, blir han ikke den første amerikanske komikeren som tar skrittet over i politikken.

Allerede i 1928 stilte cowboy-komikeren Will Rogers til valg med følgende slagord, skriver AP:

- Om jeg blir valgt, vil jeg trekke meg.

Al Franken («Saturday Night Live») håper å bli valgt inn i senatet for Minnesota.

- Satirikere er flinke til å se det hyklerske og absurde i en situasjon. Deretter kutter de bort alt tullet og går rett til kjernen. Det er god trening til en politisk karriere, sa Franken da han lanserte sin kampanje.