... men det preikes for mye

Barnefilm med litt for pratsom inngang.

FILM: HAUGESUND (Dagbladet): Gråtass, den grå Ferguson-traktoren fra Barne-tv, er med tida blitt matbokser og leketøy og termosflasker og alle førskolebarns fortrolige venn. Nå har målgruppa også fått filmen. Den åpnet det 17. Barnefilmfesten i Haugesund i går.

Trond Jacobsens ferskeste landbruksprodukt dreier seg om et mysterium. Goggen (Ole-Kristian Lima) har arvet en gård med en magisk, skjult kilde som kan gjøre ham rik. Vennene Grynet (Dagrun Anholt) og Gamlefar (Tor-Geir Sundal) leter og graver og borer, mens Gråtass (Nils Ole Oftebros stemme) gjør alt for å hjelpe.

Det går litt for treigt i filmens første halvdel, bondefjompene (de kalles det) preiker for mye for å etablere mysteriet. Faren er at de minste faller av. Når skurkene begynner å vise muskler seinere i filmen, stiger spenningen og ender i det farseaktige. Bilopphoggerne Hubert og Herpert (Heljar Berge og Åsmund Brede Eike) herper gårdsdriften, og sleipe Helga Hoggerud (Helen Vikstvedt) lurer og snyter for å få klørne i kilden som hun skal lage brus av.

Heldigvis kan filmskaperne sin «Machiavelli for Kids», sånn at skurkene begynner å slåss innbyrdes, og da utmanøvrerer den lille grå hele banden. Litt treig inngang, ellers bondsk og uskyldig.