Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Men er hun feminist?

Madonna har provosert i 30 år. Nå mest med alderen.

UTFORDRER MED KROPP: Madonna fyller 54 år, men nekter i la det påvirke hvordan hun framstiller seg selv. Fra videoen til  «Girls Gone Wild».
UTFORDRER MED KROPP: Madonna fyller 54 år, men nekter i la det påvirke hvordan hun framstiller seg selv. Fra videoen til «Girls Gone Wild». Vis mer

MUSIKK: «Hun er blitt et gammel skinn», «hun har mistet relevansen», «det er patetisk å oppføre seg sånn når man er over femti» og «ingen 53 år gammel kvinne bør ha på seg dette». Da Madonna gav ut sitt tolvte studioalbum «MDNA» tidligere i år mente mange hun burde få på seg klærne, og siden har alderen hennes blitt et tilbakevendende tema.

Det er tydelig at mange ikke vet helt hvordan man skal takle en moden kvinnelig popstjerne. Hun blir iallefall ikke behandlet med den samme respekten som Mick Jagger, Bruce Springsteen eller Paul Simon.

At Madonna fortsatt oppfører seg like seksuelt som hun gjorde på 80-tallet er kanskje en av hennes største provokasjoner noensinne.

BYR PÅ SEG SELV: Madonna har blandet sex og religion, pop og politikk i tretti år. Nå provoserer hun fordi kroppen hennes eldes, uten at hun følger etter. (Foto: AFP / NTB Scanpix)
BYR PÅ SEG SELV: Madonna har blandet sex og religion, pop og politikk i tretti år. Nå provoserer hun fordi kroppen hennes eldes, uten at hun følger etter. (Foto: AFP / NTB Scanpix) Vis mer

I kveld spiller Madonna på Telenor Arena, og etter klokka tolv fyller hun 54 år. Turneen har fått mye oppmerksomhet, og mange mener hun er utdatert og ikke klarer å utfordre lenger, men ingenting tyder på at hun har tenkt å slappe av og ta opp strikketøyet med det første.

Hisser opp
Utfordre har hun de siste ukene bevist til det fulle at hun fortsatt er i stand til. Madonna har vist puppen til konservative Istanbul, gitt uforbeholden støtte til den fengslede gruppa Pussy Riot og fått den høyrepopulistiske politikeren Marine Le Pen rasende da hun i en videomontasje viste henne med et hakekors i panna.

Hun har i alle år jazzet opp Vatikanet med sin lek med religiøse symboler, hun har drevet homokamp, iscenesatt seg selv som Jesus på scenen, vist motstand til amerikansk utenrikspolitikk, onanert på scenen for å kvitte seg med katolsk skam og brukt sex i musikken på en overskridende måte.
   

Feminist?
Gjennom hele sin karriere har Madonna bevisst spilt på sex, men samtidig brukt humor, overskridelse og parodi. Dette har gjort henne til gjenstand for feministisk debatt. Er hun er godt forbilde som har banet vei for andre kvinnelige artister, eller bare en kynisk kapitalist og forretningskvinne som har forstått hvordan (det mannlig styrte) markedet fungerer?

Programleder Helle Vaagland har uttalt til VG at «Madonna har vist at man kan bli verdens største popstjerne på pur vilje, uten talent. Det viktigste hun har lært oss, er at sex selger, og at man kan se yngre ut enn man er hvis man trener fire timer om dagen og har tilgang til verdens beste kirurger. Ingen av delene gjør henne til et feministisk ikon i mine øyne.»

Uenige  
Uje Brandelius er vokalist i den svenske gruppa Doktor Kosmos, og opptatt av musikkens politiske potensial. Han er av en annen oppfatting, og mener at Madonna har vært viktig for feminismen og for kvinner i popbransjen. «Madonna har nok betydd mer for feminismen enn Kathleen Hanna i Le Tigre, selv om man skulle tro det motsatte når man hører musikken», har han sagt til tidsskriftet Fett. «En del artister blir «politiske» gjennom sin blotte eksistens og bakgrunn. Er du kvinne eller innvandrer blir du ofte per definisjon politisk om du har suksess.»

STØTTEERKLÆRING: Det fengslede russiske jentebandet Pussy Riot fikk støtte fra Madonna da hun spilte i Moskva tidligere i år. (Foto: AFP / NTB Scanpix)
STØTTEERKLÆRING: Det fengslede russiske jentebandet Pussy Riot fikk støtte fra Madonna da hun spilte i Moskva tidligere i år. (Foto: AFP / NTB Scanpix) Vis mer

Oda Faremo Lindholm er musikkjournalist og skriver bok om ungdom og seksualisering. Hun synes det er rart å tenke på at Madonna har blitt et feministikon uten at hun egentlig noen gang har sagt at hun er feminist selv.

- Jeg syns alle gode feministiske forbilder skal uttrykke sin politiske overbevisning så konkret som mulig. Madonna sitt arbeid for kvinner, og menn, i musikkbransjen handler nok derfor først og fremst om seksualitet. Hun har alltid vært svært konfronterende, og på et tidspunkt har det åpenbart hatt stor betydning for andre kvinner i popindustrien, sier hun.

Lindholm mener Madonna har gjort mer for kampen om retten til sin egen seksualitet enn for feminisme.

- Nå føles måten hun fremdeles dytter pupper og BDSM-antrekk opp i trynet på folk ganske utdatert. Musikkindustrien er så overseksualitet at det umulig kan gange noen at verdens største popnavn fremdels fronter kroppen sin på den måten.

Fortsatt relevant
Journalist Marta Breen synes Madonna ikke har mistet sin evne til å sette protesten inn i kontekst og gjøre musikken relevant.

- I løpet av noen ganske få måneder har Madonna mottatt voldstrusler på grunn av sin støtte til Pussy Riot og blitt truet med fengsel for homopropaganda. Elton John kalte henne «et mareritt» og Russlands visestatsminister «en hore». Dette må jo tyde på at hun fremdeles provoserer så det holder?

Breen mener Madonna er i kontinuerlig opprør mot alt som smaker av konservatisme og religiøs fanatisme, og at det er noe man må elske henne for.

- Musikalsk har hun betydd mye for mange, og kanskje gjør hun det i mindre grad i dag. Men hvor mange av de gode gamle superstjernene som turnerer verden rundt gir ut like relevante plater i dag som de gjorde i sin gullalder? Jeg ser at noen fremstiller dagens utgave av Madonna som en flopp, men «MDNA»-albumet debuterte jo på førsteplass på den amerikanske Billboard-listen og i Storbritannia. Så hun klarer seg nok, sier Breen.

Selger fortsatt
Madonna er fremdeles relevant for salgssiden av musikkbransjen. Senest i februar slo hun sin egen rekord med flest topp-10-singler i USA (38 stykker). Lindholm mener at hun fortsatt klarer å se hvordan hun skal henge med, og at Madonna har en teft og et apparat rundt seg som evner å knytte henne til yngre, svære artister som hjelper henne å forynge både eget uttrykk og tilhengerskare.

- At hun spilte på årets pauseshow under Superbowl er et vitne på hvilket enormt navn hun er, kanskje særlig i USA. På spørsmål om jeg syns hun er relevant for popmusikken nå, må jeg si nei, men det trenger hun egentlig heller ikke å være. Hun er åpenbart en levende legende, og kunne fint droppet å lage nye produksjoner og levd på gammel storhet resten av karrieren. Madonna fornyer seg som artist i alle hovedsak via andre, men det går på bekostning av hennes egen egenart, som stadig vannes ut, sier Lindholm.

Ung kropp?
«Man kan like det eller ikke, men verden vil alltid stille seg mer positiv til nakenhet fra en kvinne rundt 20-30 enn fra en kvinne på 53.» sa VG-journalist Thomas Talseth i forbindelse med Madonnas norgeskonsert. Nettopp denne tankegangen viser at tempoet hennes, og viljen til å vise fram kroppen i en alder av 53, også kan være en politisk handling.

Breen mener folk må slutte å mase om alderen hennes.

BYR PÅ SEG SELV: Madonna anno 2012. (Foto: AFP / NTB Scanpix)
BYR PÅ SEG SELV: Madonna anno 2012. (Foto: AFP / NTB Scanpix) Vis mer

- Folk må komme seg over dette tullet med at hun er for gammel. Samfunnet har en snodig redsel for damer over femti, de skal helst bare forsvinne fra rampelyset for aldri å la seg fotograferes igjen. Dette ser man i hele underholdningsbransjen, sier hun.

Heldigvis har Madonna aldri brydd seg nevneverdig om hva folk mener, og det er bare å håpe på at hun vil fortsette å utvide handlingsrommet for modne kvinner. Om Madonna hadde sluttet å vise seg lettkledd nå som kroppen forandrer seg hadde det passet perfekt med samfunnets og markedets krav om strømlinjeformede, vakre, unge kropper i offentligheten. Derfor er det bare å krysse fingrene og håpe på at Madonna aldri knepper igjen, og fortsatt drar fram puppen når hun er 70 år.

Charlotte Myrbråten er frilansjournalist, musikkanmelder og redaktør i tidsskriftet Fett.

FEMINISTIKON: Madonna utfordrer fortsatt, uten eksplisitt å kalle seg feminist. (Foto: AFP / NTB Scanpix)
FEMINISTIKON: Madonna utfordrer fortsatt, uten eksplisitt å kalle seg feminist. (Foto: AFP / NTB Scanpix) Vis mer
FORRIGE BESØK: Madonna på Valle Hovin i 2009, da hun spilte i Oslo for første gang - for 80 000 besøkende fordelt på to konserter. (Foto: Torbjørn Grønning.)
FORRIGE BESØK: Madonna på Valle Hovin i 2009, da hun spilte i Oslo for første gang - for 80 000 besøkende fordelt på to konserter. (Foto: Torbjørn Grønning.) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media