Men et ord er et ord

«Ord som Verden saa foragter. Ord i Digt endnu mer foragteligt,» sa Henrik Wergeland i sin tid. Men verden går jo videre, ikke sant? Eller hvordan har ordet det på karneval i vår ironiske tid: «Jeg føler lissom på en måte at jeg mener det motsatte av det jeg sier lissom»? Nå kjente Wergeland verken Radioteatret, Ønskediktet - eller Liv Dommersnes, selv om hun kjenner ham bedre enn de fleste.

  • Det leste dikt går stadig sine egne stille stier og finner fram til et stort og lyttende publikum. I forrige måned var det stappfullt på Nationaltheatret da Liv Dommersnes og Liv Glaser inviterte til musikk og lyrikk midt på blanke formiddagen. Alle som ikke slapp inn, og det var mange, ser fram til gjentakelsen.De ca 40 000 usynlige som følger hver eneste sending av NRKs «Ønskediktet» på P2, gjør heller ikke så mye av seg, men de hadde gjort en hvilken som helst teatersjef eller show-entreprenør overlykkelig.
  • Ikke å undres over at radioteatersjef Nils Heyerdahl vil gjøre stas på dem! For 35 år siden ledet Hartvig Kiran det første «Ønskediktet», og i kveld kommer den aller første sendingen fra selveste Store Studio med publikum i salen direktesendt på P2. «Ønskediktet»s arkiv er det rene skattkammer med diktopplesninger av Norges største skuespillere og lyrikere i opptak, men denne kvelden har NRK invitert Liv Dommersnes som æresgjest, pianisten Rune Alver og Gry Waage som samtalepartner til direkte sending. På programmet står dikt av Wergeland, Wildenvey, Obstfelder, Olaf Bull, Claes Gill, Reiss-Andersen og Emil Boyson.
  • Radioteatret har ønsket seg et «Super-ønskedikt» og en gjest med et langt liv i ordets og diktets tjeneste.
  • Radioteatret med «Hallo i uken» og «Ønskediktet» inkludert har et samlet årlig lyttertall på 25 millioner! Sa noen «smalt» og «finkultur»? Klapp igjen og lytt, eller spør Herborg Kråkevik som åpner sitt show som Dommersnes i kveld, med Bjørnsons «Over de høje Fjelle».

Som elev av diktersønnen Bjørn Bjørnson, Nationaltheatrets pådriver og første sjef, kom Liv Strømsted Dommersnes til å spille Ibsens Nora, Shakespeares Julie og et vell av de største roller i verdensdramatikken, i nye norske og utenlandske stykker, revy, komedier og musikaler, men gjennom alt løper dikterordet. Ikke tilfeldig er Radioteatrets innspilling av Hamsuns «Victoria» fra 63 med Dommersnes, Per Sunderland og Olafr Havrevold stadig mest etterspurt etter hele ni reprisesendinger.