Men fascismen var ikke død

Det går en rød tråd fra fascismen i mellomkrigstiden til dagens høyreradikale partier.

Høyreradikal: Et medlem av høyreekstreme English Defence League under en demonstrasjon i London i høst. Fascismen i Europa døde ikke med Hitler, mener Øyvind Strømmen, som er aktuell med boka «Det mørke nettet - om høyreekstremisme, antijihadisme og terror i Europa». Foto: Carl Court/AFP/Scanpix
Høyreradikal: Et medlem av høyreekstreme English Defence League under en demonstrasjon i London i høst. Fascismen i Europa døde ikke med Hitler, mener Øyvind Strømmen, som er aktuell med boka «Det mørke nettet - om høyreekstremisme, antijihadisme og terror i Europa». Foto: Carl Court/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På tross av norske Nasjonal Samling har vi en tendens til å betrakte fascismen som et - i alt det vesentlige - tysk og italienske fenomen. Vi har også en tendens til å tro at den døde i 1945, og de av oss som ikke tror det, har gjerne en forestilling av at den rimelig parodiske nynazismen er det vesentligste utslaget for fascismen etter den annen verdenskrig. Ingen hanemarsj? Ingen hakekors? Ingen Hitler? Ingen fascister.

Så enkelt er det selvsagt ikke. I realiteten var fascismen en politisk bevegelse med betydelige utslag i en rekke land, og blant disse var ikke minst Sverige. I nabolandet vårt i øst var flere fascistiske og også nazistiske partier og grupper aktive både før, under og også etter den annen verdenskrig. En av dem skulle komme til å spille en ikke uvesentlig rolle i den fascistiske fugl føniks gjenoppstandelse fra asken, den såkalte Nysvenska Rörelsen, stiftet av Per Engdahl og hans tilhengere under navnet Svensk Opposition i 1941. Dette er en organisasjon som fremdeles eksisterer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer