...men han danset aldri

Øyvind Thorsen var den første på Nøtterøy som fikk Fotballforbundets gullmerke. Men sportsdans har han aldri hatt sansen for.

Først sier Øyvind Thorsen at han håper kultur-Norge forstår at det står noe bak ordene i den nye boken hans, «Sportsidioten». Deretter minner han om sitt mangeårige virke i Aftenpostens kulturredasjon. Så understreker han sin karriere som bokanmelder, før han begynner å snakke om det som opptar ham: Hvorfor Norge tapte mot Latvia i EM-kvalifiseringen i fotball:

- Det norske folk vil snart lengte etter den kjedelige fotballen og alle seirene, slår han fast.

Apell til alpinister

Den nye boken til Nitime-kåssør, forfatter og petit-skribent Thorsen handler kort og godt om sport: Den handler for eksempel om Thorsens fortid på bedriftslaget i fotball som tapte selv når de vant på walkover. Den handler om senterløperen som ble kalt flua fordi han satte seg ned der det var mat, om spissen som hadde et fantastisk skuddbein - når han traff ballen, og om 800-meterløperen i Tønsberg Turnforening som alltid løp førsterunden på 13 sekunder før verdensrekorden, og ble båret ut.

Fikk gullmerket

Thorsen selv mener han har gode forutsetninger for å skrive sportsbøker. Han har gått på skøyter (med fjerdeplass i kretsmesterskap som beste plassering), han har spilt fotball gjennom de fleste årsklassene i Teie Idrettsforening, han har gått langrenn, spilt håndball, vært i H.M. Kongens Gardes skiløperkompani, og holder med den engelske 1. divisjonsklubben Stoke fordi besteforeldrene hans bodde på Stokke.

Forfatteren kan også opplyse at han var den første på Nøtterøy som ble tildelt Norges Fotballforbunds gullmerke. Det er han stolt av. En annen ting han er stolt av, er at han aldri drev med sportsdans.

- Dans har ingenting på idrettsstevner å gjøre, sier han, og endrer ikke mening selv om en Aftenposten-representant opplyser at hans kollega Jan E. Hansen ble nordisk mester i dansing 14 år gammel.

Thorsens mener hans største sportsprestasjon var å komme med i skiløperkompaniet i Garden.

- Men jeg hadde ingenting der å gjøre, legger han til.

- Ble det noen idrettsskader å skryte av?

- Hvis du absolutt vil vite det, har jeg slatter i det ene kneet.

SPORTSIDIOT: Øyvind Thorsen mener det norske landslaget bør fortsette å spille kjedelig fotball.