Men har hun sluttet å skrive bøker?

Alice Munro får Nobelprisen i litteratur.

NOBELPRISVINNER: Alice Munro. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/Peter Morrison
NOBELPRISVINNER: Alice Munro. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/Peter MorrisonVis mer

(Dagbladet:) Den kanadiske forfatteren Alice Munro får årets Nobelpris i litteratur.

- Begrunnelsen blir veldig kort, sa Peter Englund, Svenska Akademiens faste sekretær, før han offentliggjorde navnet på vinneren.

- Alice Munro, samtidsnovellens mester, sa han deretter.

I en uttalelse sendt ut fra forlaget Penguin Random House, sier Munro at hun er overveldet og svært takknemlig.

- Jeg er særlig glad for at det at jeg vinner denne prisen vil glede så mange kanadiere. Og jeg er også glad for at dette vil skape mer oppmerksomhet rundt kanadisk skriving, sier Munro i uttalelsen, som er gjengitt av avisa New York Times.

- På tide
- Det var fantastisk og på tide. Hun har vært på våre favorittlister i Gyldendal i over ti år, sier Janneken Øverland, tidligere og mangeårig redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal forlag til Dagbladet.  

- Munro er en livsklok og menneskeklok forfatter, en av dem som klarer å bruke sine geografiske nære omgivelser og sin egen tid for å omskape dette til tidløs litteratur. Hun skriver om tingene inne i oss på en slik måte at det kommer ut, hun bruker hverdagssituasjoner, familien, tragedier og gleder i sin litteratur, små og store bevegelser i livet som hun gjør til stor litteratur.  

Selv om noveller aldri har solgt like mye som romaner i Norge, er Alice Munro en forfatter som gjennom 17 år har solgt godt i Norge.  

- Er du glad for at det ble en kvinnelig forfatter i år?  

- Det er strålende at det blir flere kvinnelige forfattere som vinner prisen, men hun er først og fremst en strålende forfatter, sier Janneken Øverland.   

Sluttet å skrive?
Men har hun skrevet sin siste bok?

Da hun mottok en litteraturpris i Canada tidligere i år, sa hun at boka «Bare livet» ville bli hennes siste novellesamling. Det skriver avisa New York Times.

- Men det har hun sagt tidligere også, så det gjenstår å se. Vi håper selvfølgelig på flere bøker, sier Cathrine Bakke Bolin, Munros norske redaktør, til Dagbladet.

Hun er for tiden på bokmessa i Frankfurt

- Det er stor begeistring her, sier Bakke Bolin.

Hun forteller at forlaget har gjort gjentatte forsøk på å få henne til Norge, men Munro har takket nei til alle henvendelser de siste åra. 

- Nobel-nivå
«Noveller på Nobel-nivå», skrev Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve, allerede i 2006.

«Munro er en mester innen novellesjangeren. Det har ofte vært hevdet at den knappe formen til tross greier hun nyansert å favne hele liv i historiene sine», konkluderte hun i anmeldelsen av «Rømlingen».

Mini-romaner
- Dette er en veldig velkommen tildeling. Hun er en fabelaktig forfatter som har rendyrket novellekunsten på sin helt særegne måte, sier Dagbladets litteraturansvarlig, Fredrik Wandrup, om tildelingen.

- Hun skriver lange noveller, som nesten kan begraktes som mini-romaner. Hun er også en veldig aktiv forfatter, som stadig har utviklet forfatterskapet sitt, slik hun gjør i den nyeste, selvbiografiske boka på norsk. Hun kan sikkert bruke prisen til noe fornuftig. Også er det positivt at Svenska Akademien har flyttet fokus til andre siden av Atlanterhavet for første gang på lang tid, selv om USA åpenbart må vente mye lenger på å få prisen, sier Wandrup.

Fosse favoritt
I dag klokka 13.00 offentliggjorde Svenska Akademien og deres faste sekretær Peter Englund hvem som får årets Nobelpris i litteratur.

Like før offentliggjøringen løftet tippeselskapet Ladbrokes Alice Munro opp til andreplass på sin oddsliste, med 4-1 i odds. Det skrev avisa the Guardian.

Det er imidlertid oddsen til en norsk forfatter som har vært mest omtalt her hjemme de siste dagene. Den norske dramatikeren og forfatteren Jon Fosse seilte opp som en noe uventet favoritt i forrige uke, etter at uvanlig mange satte pengene sine på ham. Det førte til at Ladbrokes endret oddsen til 9-1, og flyttet ham opp til sjetteplass på lista.

- Den tanken er rett og slett skremmende, skrev Fosse på epost til Dagbladet tidligere i uka, om å være blant nobelprisfavorittene.

Svenska Akademien er kjent for sitt hemmelighold, og røper aldri hvem de har nominert til prisen. I år er det den japanske forfatteren Haruki Murakami som har ligget øverst på oddslistene.