Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Men hvor er Dick?

I kveldskomiker David Lettermans framstilling var besvimelsen til president Bush ikke så farlig fordi han bare var bevisstløs de samme fire sekundene som visepresident Dick Cheney var ved bevissthet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Visepresident Dick Cheneys vedvarende fravær fra den amerikanske offentligheten er begynt å trekke til seg ny oppmerksomhet etter at krigen i Afghanistan for det meste er over, og det er mer enn fire måneder siden terroristene slo til i USA. Mens amerikansk etterretning nå får en strøm av meldinger fra alle verdens kanter, inkludert OL-staten Utah, fra folk som mener de har sett Osama bin Laden, er det som om langt færre har sett visepresident Dick Cheney, den andre verdensberømte personen som siden 11. september i fjor har oppholdt seg «på hemmelig sted». Den kjente kommentatoren Thomas Friedman i The New York Times etterlyste forleden visepresidenten. Så lenge landet har en usynlig visepresident forsterkes inntrykket av at nasjonen er beleiret, skrev han. Friedman ville for all del unngå at visepresidenten først dukket fram fra sin «hule» etter at Osama bin Laden var begravd av amerikanske bomber i sin.

NÅ HAR DET VEL IKKE vært så mye som minnet om hulene i Afghanistan der Dick Cheney har holdt seg utenfor eventuelle terroristers siktemidler. Like før halloween i fjor høst, etter at justisministeren hadde advart mot nye terrorangrep og visepresidentens kontor absolutt ikke ville opplyse hvor visepresidenten befant seg, skrev lokalavisa Poughkeepsie Journal som kommer ut i Union Vale, New York, at visepresidenten var der. Han oppholdt seg på det 25 kvadratkilometer store og naturskjønne området til den supereksklusive Clove Valley Rod & and Gun Club der det hvert år slippes seksti tusen ender og fasaner som de velstående medlemmene og deres gjester skyter og spiser i behagelige omgivelser. En lokal reporter som ble vist bort fra klubbområdet, fikk først bekreftet av en Secret Service-agent at Cheney virkelig var der. Hun hørte lyden av haglskudd i det fjerne. Men Cheney var jo blant venner siden han deltok i oljeselskapet Exxons årlige jaktarrangement på området. Det var vel derfor det var trygt å la ham oppholde seg sammen med en gjeng væpnete sivilister.

Da presidentkandidat George W. Bush valgte sin fars forsvarsminister som sin visepresident, ble Bush framstilt som «junior» i en krets av «voksne» som han hadde arvet fra farens regjeringstid.

DETTE INNTRYKKET ble forsterket da han etter valget utnevnte sin regjering med Colin Powell i utenriksdepartementet og Donald Rumsfeld i forsvarsdepartementet i tillegg til Dick Cheney. Inntrykket holdt seg de første åtte månedene av presidentperioden. Pressetalsmann Ari Fleischer og de andre vinkelsliperne i Det hvite hus ftret journalistene med historier om president Bush som arbeidende styreformann i et stort firma som styrte med full tillit til at de proffe direktørene han hadde valgt ut gjorde jobben sin.

Men var det ikke egentlig visepresidenten som, uten å stjele rampelys fra presidenten, egentlig trakk i trådene og tok beslutningene?

Så kom terrorangrepene 11. september. President Bush lot Secret Service sette kursen mot de amerikanske kommandohulene i Rocky Mountains, mens Det hvite hus ble evakuert i Washington, og visepresident Dick Cheney ble plassert på et «ikke offentliggjort, sikkert oppholdssted». Der holdt han seg mer eller mindre hele høsten, med unntak av den omtalte fasanjakten og et par TV-intervjuer og såkalte «foto-arrangementer» for å vise at han ikke hadde fått et nytt hjerteinfarkt som ble holdt hemmelig slik president Eisenhowers infarkter ble. (Eisenhower hadde visstnok åtte hemmelige infarkter før det var slutt. Cheney har hatt tre stykker, men legene sier at helsa er god.)

FRA TID TIL ANNEN har president Bush forsikret det amerikanske folket om at han står i jevnlig kontakt med visepresidenten, og treffer ham rett som det er til det Bush kaller «kvalitetstid».

Men det begynner å bli lenge siden noen skrev at det egentlig er visepresidenten som driver butikken for president Bush. I øynene til det amerikanske folket er det for lengst presidenten selv som er den «voksne» i krigskabinettet han bestyrer.

Det var lite eller ingen oppmerksomhet omkring hvor visepresident Dick Cheney feiret jula, mens hele verden fulgte presidentparets juleferie på ranchen i Crawford i Texas. Fra terrorangrepene og fram til årsskiftet har president Bush vært nasjonens leder i den pågående krigen mot internasjonal terrorisme. Etter årsskiftet har han bevisst og systematisk plassert innenrikspolitiske saker på dagsordenen ved siden av krigen. Tirsdag avsluttet han en tredagers reise langs Mississippi fra nord til sør i New Orleans med en overbevisende demonstrasjon av at han ikke trenger Dick Cheney til å gjøre jobben for seg.

Bush er blitt en effektiv taler som trives foran en forsamling han kan spille på, selv når han som mandag måtte snufse innimellom med et rødt merke på kinnet. Det fikk han som kjent da han gikk på trynet i golvteppet etter å ha fått en saltkringle i halsen søndag ettermiddag mens han så på en sluttspillkamp i amerikansk fotball.

Det er ikke så farlig hvor Dick Cheney befinner seg, bortsett fra at det altså gjør et dårlig inntrykk når presidenten vil at alle andre i landet skal vise terroristene fingeren ved å oppføre seg helt som vanlig.

HEMMELIG: President George W. Bush, visepresident Dick Cheney (i midten) og forsvarsminister Donald Rumsfeld sto i rampelyset ved utbrudet av krigen i Afghanistan. Nå har USA nærmest en «skjult visepresident», som folket ikke vet hvor oppholder seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!