Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Men hvor er Napoleonskaken da De?

Mer Fredrik Stabel? Ja, det skulle da simpelthen bare mangle. Grunnloven er riktignok 200 år, men lørdag feiret Vi og Demses Stabels 100-årsdag.

STABELFEIRING:  Stappfullt hus på tegnerens 100-årsdag, men den berømte Napoleonskaka var fraværende. Foto: Tom Stalsberg / Dagbladet
STABELFEIRING: Stappfullt hus på tegnerens 100-årsdag, men den berømte Napoleonskaka var fraværende. Foto: Tom Stalsberg / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Alltid litt bakpå. Noen ganger er det fullt hus, andre ganger proppfullt. Lørdag var av typen det siste ettersom gode representanter fra Fredrik Stabels familie, fra Venneforeningen, fra diverse gatestubber pluss to nysgjerrige var samlet for å markere mesterens 100-årsdag. Hvor? I hans museum og AvisTegnernes Hus, en frihetsoase i Drøbak der det gamle tidevannet smilte fra Svalbard til Welhavens gate via Seimbakken 3.

Vel, etter denne åpningen ser jeg at man forsøker å skrive seg inn i Stabels anarkistokratiske alfabet, det tar seg ikke ut. Det er det ingen som makter, sorry. I have to go now og overlater spalteplassen til fakta. Stabel ble feiret med hilsninger, sang fra den noble begersvinger Øystein Øystå, film og ei bløtkake som smakte av fugl. Fugl? Nei, av marsipan.
Stabels datter Anne-Mette, lektor, kulturhistoriker, forteller og forsker, holdt en minnerik tale på vegne av sin far, på vegne av Stabel, på vegne de små menn og kvinner, på vegne av alle oss, på vegne av humoren, kunsten, Dusteforbundet, vinen, sigarettene, gavmildheten, barnebarn og oldebarn.
Hun satte Stabel inn i den helt korrekte kontekst av hans samtid bestående av dårskap og tant, og jeg ser her at min siste setningen med letthet ville fått plass i Norsk Dusteforbund.

Vi iler til med å opplyse at Stabel-huset de siste åra er driftet takket være blant annet en aldeles vennlig Venneforening, men de trenger støtte. Et årsmedlemskap koster per 2014 en sum som beløper seg til 114 kroner. Venneforeningens leder opplyste at årskontingenten stiger med én krone per år. Hvis vi ser bort fra kronekursen er dette latterlig billig for så mye moro, for gøy blir det utover året i Stabels verden.

En regatta vil bli arrangert i hans ånd - med idealtid. 7. juni åpner en stor utstilling i Drøbak. No Comprendo Press vil utgi boka, «Man kan si hva man vil om Napoleon...», her med nyskrevne artikler om Stabel samt en katalog med gjengivelse av hans nær 190 raderinger, ansvarlige for dette er professor Robert Meyer og redaktør Steinar Wiik (gudsønn av Stabel). Det vil også bli arrangert vandringer i Stabels fotspor.

Og, til dagens skravleklasse fra twitterhelvete (Me?) er vår gave et selskapsspill som fortsatt holder høyere kvalitet enn matbildene på Facebook: Tre mann, tre flasker. Drikkes opp. En mann går ut. De to gjenblivende gjetter hvem som gikk. God fornøyelse. På vegne av NORSK DUSTEFORBUND (Underholdningsavd.) Darwin P. Erlandsen. President.