..men Jagland er den samme

Den mislykkede 36,9-strategien er tilbakelagt og konstantstøtte-motstanden parkert. Jagland og hans lutrede flokk tar nå de første skritt på hans tredje linjeskifte på to år: Samarbeid med sentrum, men nå fra opposisjon. Med perfid assosiasjon til Jaglands egen landsmøteformulering i fjor høst hvor han varslet «en ny Arbeiderpartid», har onde tunger i Stortingskafeens røykeavdeling døpt den tid Jagland nå er på vei inn i for «en støttepartid».

Hans comeback i maktens midte har gitt resultater allerede. På partibarometrene stiger Aps søyle jevnt, om enn fra et bunn-nivå. Velgerne er iferd med å gjenkjenne Ap, og liker det de ser. Blirdet budsjettforlik med sentrum førstkommende torsdag, og et tydelig Ap-grep om regjeringens ratt, kan Jagland til og med ha klart å stoppe debatten om hans lederskap, - i hvert fall for en stund.

For Jagland er den samme og kommer ikke til å forandre seg.

Foran oss på vår pult ligger et Dagblad-utklipp fra 1993 hvor Steinar Hansson, da Dagblad-medarbeider, nå Dagsavis-redaktør, kommenterer Thorbjørn Jaglands debut som partileder i NRKs valg-utspørring. Under den treffende tittelen: «Mer strateg enn sjarmør». skriver Hansson at«..det skorter mye på hans evne til å formidle politikken på en forståelig, sjarmerende og overbevisende måte». Det er som om han hadde sett Jagland på TV i går.

Hansson viser til Jaglands «litt lukkede og sjenerte vesen» som man må kjenne godt for å godta at han er en klok politiker. «Men en dyktig strateg kan sjelden framstå som åpen, ærlig og pratsom», skriver Hansson til slutt.

Hva man enn måtte mene i dag, seks år seinere, om Jaglands dyktighet som strateg, så er hans strategiske legning, hans motvilje mot å vise sine kort, uforanderlig grunnfestet i hans sinn, utviklet som den er i Youngstorgets nådeløse jungel. Og hans keitethet er nedlagt i hans gener.

Han har vært gjennom en politisk og menneskelig skjærsild som ville knekket de fleste, men er uforstyrrelig den samme. Han famler og fomler etter ordene på samme måte som han famler og fomler etter sine egne bukselommer og aldri lykkes å komme helt ned i dem fordi han har for vane å lete med lukket hånd der han står i stortingets vandrehall i en ring av spørrende pressefolk.

Akkurat den scenen utspant seg sist torsdag hvor Jagland skulle forklare pressen om partiets syn på Kreditkasse-salg og framtidig norsk bank-struktur. Torsdag kveld var de fleste mediers tolkning av hans utsagn at Jagland og Ap vil gå mot statlig nedsalg i Kreditkassen. Men hva sa Jagland da, på LOs industrikonferanse fredag formiddag?

- Jeg skjønner ikke hvor de (mediene red. anm.) har fått det fra, sa Jagland.

Det er nesten så det minner oss om Per Bortens forhold til pressen i hans glansdager.

Mediene forenkler problemstillingen, sier Jagland, og det gjør vi sikkert. Det er mye vi ikke forstår. Måtte leserne ha tålmodighet, også med oss.