Men Jan Eggum, da

Jan Eggum fatter ikke at enkelte av oss betviler platedebutant Kaia Huuses storhet som artist. Den samme Eggum er hennes forbilde og kjæreste, platas produsent og arrangør - og artist på samme plateselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Det er nesten rørende. Nesten, fordi det egentlig er patetisk: Jan Eggum, gentlemannen som har flere hatter på hodet enn han kan bære, rykker ut og forsvarer unge Kaia Huuse og albumet «De som kan noe annet». I brev til bla Dagbladet (i dag) og Nordlands Framtid (lørdag) går han hardt ut mot avisenes anmeldere.
  • Eggum stiller seg uforstående til Nordlands Framtids anmelder Kjell Nordeng som konkluderer med terningkast 3, den samme terningen som VG ga. Undertegnede anmeldte cd-en i gårsdagens avis til en toer på terningen. Det har falt platas produsent tungt for brystet at ikke alle beundrer plata.
  • Faktum er, ifølge Jan Eggum, at Norge til nå har hatt fire gode kvinnelige låtskrivere: Anne Grete Preus, Kari Bremnes, Karoline Krüger og Anne Lorentzen - den femte er kjæresten Kaia Huuse. Om ti år er hun like stor som Preus og Bremnes, spår Eggum.
  • Hvorfor nevner Eggum ikke Unni Wilhelmsen, Anneli Drecker (Bel Canto), Anja Garbarek og Kari Rueslåtten, feks? Jo, fordi de sannsynligvis faller utenfor hans personlige smak. Da bør han akseptere at anmeldere må få mene hva de vil om musikk - også en plate han på alle måter er dypt involvert i.
  • Eggum utpeker henne som nærmest genial. I Dagbladet 23. januar sier Eggum at Kaia Huuse blir stor - og at det går ti år mellom hver gang det kommer en sånn kvinnelig artist. Forrige gang var det Karoline Krüger, ifølge ham. (Hva med Herborg Kråkevik, Jan Eggum?)
  • Cd-en «De som kan noe annet» er paret Huuse/Eggums baby. Og som foreldre flest ser de bare skjønnhet i sitt eget avkom. Man hører aldri en filmregissør, forfatter, artist eller plateprodusent snakke nedsettende om sitt nye produkt. Nettopp fordi de fleste like etter «fødselen» er veldig fornøyd med resultatet. Først når det er gått en stund, kan de involverte mer objektivt vurdere skaperverket.
  • Derfor virker det lite klarsynt å kritisere dem som synes noe annet. At Eggum tilsynelatende ikke fatter det, viser bare at han er mer involvert i plata og artisten enn godt er. På avstand, fra høyden, ser jeg og andre tydeligvis noe helt annet enn Eggum.
  • I avisinnleggene stiller han med sitater fra en håndfull mer positive anmeldelser (Hamar Arbeiderblad, Stavanger Aftenblad og Ringsaker Blad) og skriver: «Min konklusjon: En klar femmer på terningen.»
  • Mens Jan Eggum er fornærmet, opplever debutanten Kaia Huuse voldsom medieoppmerksomhet. Mest pga kjæresten, og mindre for musikken. Jeg tror Eggum er oppriktig indignert. Enden på visa blir vel at det barnslige utspillet fungerer som PR-kampanje for plata.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer