Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Men mord, galskap og sinnssykdom.. Det er spesielt

Marcel Leliënhof (47) får vite familiens mørke hemmelighet.

VISSTE LITE:  I NRK-programmet «Hva har du i bagasjen?» reiser Marcel Leliënhof til Nederland og Surinam for å gå opp forfedrenes historie. På turen blir en familietragedie avdekket, som har preget mange menneskers liv. Nina Hansen / Dagbladet
VISSTE LITE: I NRK-programmet «Hva har du i bagasjen?» reiser Marcel Leliënhof til Nederland og Surinam for å gå opp forfedrenes historie. På turen blir en familietragedie avdekket, som har preget mange menneskers liv. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg visste det skulle komme en familiehemmelighet, men ante ikke hva det var. Da jeg fikk vite den ble jeg ikke overrasket, for dette er jo en ganske rar og gal familie. Men mord, galskap og sinnssykdom.. Det er spesielt, sier Marcel Leliënhof (47) til Dagbladet.

Mandag sendes programmet «Hva har du i bagasjen?» på NRK1, hvor programleder Noman Mubashir tar med den kjente fotografen og hans far Orlando for å gå i deres forfedres fotspor. Første stopp er Nederland, før turen går videre til røttene i Surinam.

FORTELLER FAMILIEHEMMELIGHETEN:  Her forteller faren Orlando om familiens hemmelighet til sønnen Marcel. Foto: Grabs fra «Hva har du i bagasjen?» / NRK
FORTELLER FAMILIEHEMMELIGHETEN: Her forteller faren Orlando om familiens hemmelighet til sønnen Marcel. Foto: Grabs fra «Hva har du i bagasjen?» / NRK Vis mer

Der tar Orlando sønnen til side for å fortelle om et mørkt kapittel i deres felles forhistorie.

- Det er noe jeg ikke har fortalt deg før. Din oldefar Wilhelm var gift med Rebekka Bengel, som var din oldemor. Din oldefar hadde en elskerinne som han tok livet av. Så tok han sitt eget liv. Din oldemor måtte flytte for å komme seg bort fra folkesnakk, hvor hun døde noen år etter, sier Orlando i programmet.

FAR OG SØNN:  Marcel har med faren Orlando på tur, og det er første gang de to er på en lengre reise sammen. I midten sitter programleder Noman Mubashir. Foto: Fredrik Buer/NRK
FAR OG SØNN: Marcel har med faren Orlando på tur, og det er første gang de to er på en lengre reise sammen. I midten sitter programleder Noman Mubashir. Foto: Fredrik Buer/NRK Vis mer

De får se et avisutklipp fra 1914 som bekrefter historien, i tillegg forteller programlederen at Marcels tippoldefar ble syk av sorgen som sønnen forårsaket, og ble tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon hvor han døde noen år seinere.

- Jeg fikk ikke sjokk, i en sånn familie kan alt skje, men det er forferdelig å tenke på. Dette føyer seg inn i en lang tradisjon av harde kår for familien, sier Leliënhof til Dagbladet og fortsetter:

GRAVLUND:  I programmet oppsøker Marcel og faren kirkegården hvor slektninger er begravet, og finner en gravstøtte med etternavnet Leliënhof risset inn. 

Foto: Marcel Leliënhof
GRAVLUND: I programmet oppsøker Marcel og faren kirkegården hvor slektninger er begravet, og finner en gravstøtte med etternavnet Leliënhof risset inn. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer

- Nesten et helt ledd av familien ble borte. Men de har klart seg relativt greit likevel, ettersom det er blitt så mange av oss. Det handlet vel om å gifte seg igjen for å kunne overleve.

Slaver Flere ganger omtaler Marcel familien som «rar og gal» og forteller at han i det legger at de er mer fargerike og høylytte enn vi er vant med i det kjølige nord, med store utbrudd av både sinne og glede. Han har ofte besøkt slekta i Nederland, og hadde et spesielt nært forhold til farmoren Juliana før hun døde. 

Marcels foreldre møttes i Nederland før de flyttet til Bergen, hvor moren er fra.

KUMMELIGE FORHOLD:  Kontrastene er store i Surinam, og mens enkelte bor i palass-liknende hus, bor andre i små, falleferdige hytter.

Foto: Marcel Leliënhof
KUMMELIGE FORHOLD: Kontrastene er store i Surinam, og mens enkelte bor i palass-liknende hus, bor andre i små, falleferdige hytter. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer

Store deler av den surinamske familien bor fortsatt i Rotterdam. Hans besteforeldre utvandret nemlig fra Surinam til Nederland med sine barn, og hans far bodde sine første år i den tidligere nederlandske kolonien. 

- Ingen snakket om noe i familien, sånn har det vært uansett hva som har skjedd. Derfor har jeg visst veldig lite om bakgrunnen deres før de utvandret. Livet i Surinam må ha vært så tøft at de bare slo en strek over det. De har hatt et mer nostalgisk forhold til fødelandet, som at de var veldig glade i maten derfra, sier Marcel.

STOR BETYDNING:  Marcels farmor Juliana betydde svært mye for Marcel, og han besøkte henne ofte før hun døde i Nederland.
Foto: Marcel Leliënhof
STOR BETYDNING: Marcels farmor Juliana betydde svært mye for Marcel, og han besøkte henne ofte før hun døde i Nederland. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer

I programmet besøker han og faren et arkiv i Haag, og i ei bok om livet på sukkerplantasjene, finner de 16 personer med etternavnet Leliënhof. Deres forfedre kom som slaver fra Vest-Afrika til kolonien Surinam, hvor de jobbet på sukkerplantasjene.

Sinnsykehus I Surinam besøker Marcel og faren de gamle sukkerplantasjene hvor forfedrene jobbet. De møter også familiemedlemmer som fortsatt bor i landet, oppsøker en kirkegård hvor familiemedlemmer er begravet, og sykehuset hvor tippoldefaren ble tvangsinnlagt.

- Å besøke sinnsykehuset gjorde sterkest inntrykk. Det var bare jernsenger på rekke og rad. Det var en helt utrolig opplevelse å bare komme inn der. Med en gang man kom inn porten, var det hyling og skriking. Det var heftig. I tillegg er det veldig varmt, og å sitte der med tvangstrøye kan ikke ha vært noe særlig, sier Marcel.

Selv om reisen har gjort sterkt inntrykk, mener fotografen likevel at turen ikke har forandret ham nevneverdig.

- Nei, det tror jeg ikke, men jeg har fått bekreftet at jeg er den jeg er. Jeg setter mer pris på det livet jeg har og på familien min nå, sier Marcel.

MED PAPPA PÅ TUR:  Orlando Leliënhof vokste opp i Surinam, før deler av familien flyttet til Nederland. I ti dager var han og sønnen Marcel på tur for å gå i forfedrenes fotspor.
Foto: Marcel Leliënhof
MED PAPPA PÅ TUR: Orlando Leliënhof vokste opp i Surinam, før deler av familien flyttet til Nederland. I ti dager var han og sønnen Marcel på tur for å gå i forfedrenes fotspor. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer
KORS OG COLA:  Bildet har Marcel Leliënhof tatt under turen til Surinam. 
Foto: Marcel Leliënhof
KORS OG COLA: Bildet har Marcel Leliënhof tatt under turen til Surinam. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media