Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Håndbok for flyktninger er en spennende diktdebut

Men Norge trenger også en håndbok for mindre selvgodhet

Vi har noen tips til håndbøker som vil få nettrollene til å sprekke

FLERE HÅNDBØKER: Norge trenger håndbøker for det meste, vi kan ikke lese Hakkespettboka, terminlister, Bibel og Koranen. Fotomontasje: Tom Stalsberg
FLERE HÅNDBØKER: Norge trenger håndbøker for det meste, vi kan ikke lese Hakkespettboka, terminlister, Bibel og Koranen. Fotomontasje: Tom Stalsberg Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vegard Sæteren er født i 1982. Han debuterer innenfor avdeling dikt med boka Håndbok for flyktninger. Den tar for seg kravet flyktninger i enhver forstand føler etter å gjøre seg veldig raskt lommekjent i en aldeles fremmed verden. Som det står videre i forlagets vaskeseddel: Forstå normer, lover og regler, lære seg nasjonalsangene og leve ut eventyret. Og aldri glemme at du hadde så flaks som kom deg helt hit, til oss. I denne debuten er det gull, gode lesere og folkens:

dere er sikkert slitne

bare det å

omadressere aviser

vaske ut av huset

ringe strømleverandøren

og pumpe opp gummibåter

dere måtte kanskje leie en

oppbevaringsboks til alle tingene?

legge perifere naboer til på

facebook og snapchat

love å holde kontakten

Flamme burde forresten følge opp med en vass håndbokserie. De fleste av oss tror vi finner opp alfabetet og verden hver eneste dag – både på venstresida og de på høyresiden – og vi trenger håndbøker ettersom det ikke holder med Hakkespettboka, Koranen, noen terminlister fra NFF og Bibelen.

Vi vil gjerne ha «Håndbok for hvordan rasister og grinebitere på nettet kan få menneskelige trekk», «Håndbok for dem som syter over formuesskatten i Norge», «Håndbok i hvordan vi i pressen skal lære å holde kjeft og ikke være sosialister ALLE SAMMEN», «Håndbok i hvordan ikke se lyset», «Håndbok for Pål Steigan – konspirasjonskoz» og selvsagt «Håndboken for Helge Lurer Oss » pluss «Håndbok for dagen derpå, volum 4cl» og «Lommeboka for Gahr Støre» (ett eks, innbundet i gull).

Det denne nasjonen ikke trenger er ei håndbok i selvgodhet, den skrives av regjeringen hver eneste dag. Vi foreslår at serien avrundes rundt jul med «Håndbok i medmenneskelighet – er det så vanskelig da?» Inntil videre: Til dere som sendte meldinger i går, ja, vi har meldt dere på Summercamp for nettroll som i juli går av stabelen i Rondane. Husk sovepose og sekt.

Hele Norges coronakart