Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

... men Notabene var ikke død

Om lag 80 % av butikkene og arbeidsplassene er midlertidig reddet.

IKKE DØD ENDA: 29 Notabene-butikker vil trolig bli lagt ned i første omgang. Men et DNB-eid selskap har tatt over driften av de øvrige 110. Det gjenstår å se om de vil kunne drives på lang sikt. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet.
IKKE DØD ENDA: 29 Notabene-butikker vil trolig bli lagt ned i første omgang. Men et DNB-eid selskap har tatt over driften av de øvrige 110. Det gjenstår å se om de vil kunne drives på lang sikt. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Forrige onsdag ble Notabene slått konkurs.

Det vakte sterke reaksjoner, blant annet fra forfatter Levi Henriksen, som sa det ville vært en «kulturell katastrofe» dersom hjembygda Kongsvinger ble stående uten bokhandel.

Driften fortsetter Men nå kan alle som holdt pusten slippe den lettet ut igjen: et nyopprettet selskap (Lesi AS) overtar driften av 110 av de 139 Notabene bedriftene.

- Vi dro i land avtalen i går kveld, sier advokat Håvard Wiker til Drammens Tidende.

Avtalen overdrar 110 av de 139 butikkene til det nyopprettede, 100 % DNB-eide, selskapet Lesi AS.

- Vi er selvfølgelig fornøyde med dette, og at mange ansatte fortsatt har jobb, skriver Rune Nicolaisen, daglig leder i Notabene, i en epost til Dagbladet.

Lesi AS vil imidlertid trolig bare være en midlertidig aktør.

Intet evighetsperspektiv - Det er klart at vi driver best med bank, ikke så mye med bokhandel, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør hos hovedkreditoren DNB.

- Det er situasjonen som har oppstått rundt konkursen som gjør at vi går inn og tar over som eiere. Det er andre som har vært interssert, men da bare i små deler av bedriften. Det har ikke vært noen god løsning verken for de ansatte eller oss som hovedkreditor. Så per i dag ser det ut som det bare er vi som kan løfte hele kjeden ut av konkursboet, og derfor gjør vi det.

THOMAS MIDTEIDE, informasjonsdirektør i DNB, vil ikke drive bokhandel for alltid. Foto: DNB
THOMAS MIDTEIDE, informasjonsdirektør i DNB, vil ikke drive bokhandel for alltid. Foto: DNB Vis mer

DNB vi driver ikke i bokhandlerbransjen i noe «evighetsperspektiv»
- Så når vi har klart å snu Notabene så de klarer seg med et overskudd, er det naturlig at andre mer industrielle eiere tar over igjen, sier Midteide.

- Det er kjent at Notabene har vært ute for salg en stund allerede. Hva tilsier at det finnes aktører som vil ta over når dere har løftet bedriften ut av konkursen?
- Det er åpenbart at Notabene har hatt det økonomisk veldig vanskelig i en bransje som har det ganske vanskelig, men når vi da har fått selskapet økonomisk på fote igjen vil det nok være lettere å få mer langsiktige eiere inn.

- Hva vil det innebære å «få selskapet økonomisk på fote igjen»? Nedskjæringer? Avskjedigelser?
- Det er litt tidlig å si hva det vil innebære. Vi skal nå få inn et nytt styre og administrasjon som skal drive fra dag til dag, da må de sette seg ned og se hvilke grep som må gjøres. 

Legger ned De 29 øvrige bokhandlene spøker det derimot for - Nicolaisen bekrefter at de etter hvert vil bli lagt ned.

Hva som vil skje med Hadia Tajiks lokale bokhandel i Strand kommune, vites ikke.

- Jeg har vært veldig mye i den bokhandelen. Det er veldig trivelig der, og det er selvfølgelig leit å høre at den nå er i en utsatt posisjon, sa hun til Dagbladet på lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!