Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ei diktsamling fra i fjor som vi ble for sjuk til å skrive om - sorry:

Men, på høy tid at folk, særlig innenfor Senterpartiet, leser Jo Eggens "Ruindikt"

Men, vi kan jo anbefale dikt til vi blir like grønne som Venstre

LES EGGENS DIKT: Jo Eggen er en lyriker som flere burde lese. Vi kan anbefale hans "Ruindikt" fra i fjor og vi kan også anbefale "Stavkirkedikt" fra 2010. Bildet har ingenting med saken å gjøre annet enn at det er fra Blackpool før frokost. Foto: Tom Stalsberg.
LES EGGENS DIKT: Jo Eggen er en lyriker som flere burde lese. Vi kan anbefale hans "Ruindikt" fra i fjor og vi kan også anbefale "Stavkirkedikt" fra 2010. Bildet har ingenting med saken å gjøre annet enn at det er fra Blackpool før frokost. Foto: Tom Stalsberg. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor utkom det ei diktsamling som vi skulle ha omtalt, men på grunn av et gammelt hjerte som gikk i vranglås, ble det ikke slik. Derfor tar vi opp igjen tråden her og nå på en fredag i april, noen dager før 1. mai, og skriver om Jo Eggens «Ruindikt».

Vel verdt å lese? Ja, det skulle jeg mene selv om På Kornet ikke bedriver anmeldelser av poesi, så er vi frekke nok til å si at Eggen er en norsk lyriker det er viktig og riktig å følge. Han skriver i en tradisjon som få andre i dag, en oppsøkende og observerende og fysisk reisende poet – uten bil. Ikke slik at andre ikke forsøker dette, men Eggen oppsøker andre tider, historiske hendelser, steder, og rariteter som igjen blir til samlinger med et tilsynelatende enkelt språk, men som rommer ufattelig mye med det unike eggenske blikk og en helt egen klangbunn med snev av haiku.

Mange andre norske poeter sliter litt med å komme seg ut av fosterskrivestillingen ettersom de helst vil fortelle verden om sine egne traumer 1:1 og ender da opp på et stoppested mellom den store Tor Ulven og det metaforisk uforståelige. Bøker som blir omfavnet av den fredagsavisa du vet, men av særs få andre. Eggens «Ruindikt» følger eksemplarisk opp hans sobre og solide utgivelser fra 2010 «Stavkirkedikt» og «Øydikt» 2013.

Til Carndonagh

Drosjesjåføren bokhandleren

ringte for meg

alvorlig:

Du har vært i Bogside?

Han har plassert med i forsetet

så jeg skal se bedre

Inishowen vi kjører gjennom

lave fjell, myr

torv i hvit plast

små tjern

et sted her på halvøya

har jeg lest

bodde det en skredder

som levde helt utafor

verdensbegivenhetene

fri for dem

så kommer vi til steinkorset

i utkanten av Carndonagh

som betyr kirkas steindysse

steindyssa ved kirka

eldre ord for kirke

hva eier hva

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!