SPÅDOM: USAs president Donald Trump gikk til valg på et løfte om å bygge en mur langs grensa mot Mexico. Nå mener mange å kjenne igjen både muren og Trump i en episode av et 60 år gammelt TV-program. Foto: NTB Scanpix.
SPÅDOM: USAs president Donald Trump gikk til valg på et løfte om å bygge en mur langs grensa mot Mexico. Nå mener mange å kjenne igjen både muren og Trump i en episode av et 60 år gammelt TV-program. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Donald Trump

Mener 60 år gammelt western-drama forutså Trumps mur

En episode av western-serien «Trackdown» fra 1958 har gjort seere målløse.

Mens demokrater og republikanere krangler om grensekontroll, president Trumps mur og USAs lengste «shutdown» gjennom tidene, går en episode av et Western-drama fra 1950-tallet som en farsott på internett.

Den 60 år gamle episoden av serien «Trackdown» foregriper nemlig situasjonen i dagens USA med det mange mener er uhyggelig nøyaktighet.

Episoden handler om en amerikansk småby, som får besøk av en mystisk, kappekledd fremmed. Mannen overbeviser småbyfolket om at byen er i ferd med å bli truffet av et apokalyptisk meteorregn.

Deres eneste redning, sier han, er at de betaler ham for å bygge en mur laget av magisk metall.

Mannens navn? Trump.

Dette melder CBS News.

SKURK: Lawrence Dobkin spiller svindleren Walter Trump, som lover å redde innbyggerne i Lone Star State ved å bygge en mur. Foto: IMDB.
SKURK: Lawrence Dobkin spiller svindleren Walter Trump, som lover å redde innbyggerne i Lone Star State ved å bygge en mur. Foto: IMDB. Vis mer

Kaos og panikk

Ifølge Variety gikk «Trackdown» på kanalen CBS mellom 1957 og 1959. Handlingen er lagt til Texas rett etter den amerikanske borgerkrigen. Vi følger Texas Ranger Hoby Gilman, spilt av skuespiller Robert Culp, og eventyrene han vikler seg inn i for å beskytte innbyggerne i byen Lone Star State.

Seriens trettiende episode, «The End of The World», gikk på lufta 9. mai 1958, og handler om den uredelige forretningsmannen Walter Trump, spilt av Lawrence Dobkin, som forsøker å svindle hele byen.

Vår helt er imidlertid ikke overbevist. Men når han prøver å gripe inn, truer Trump med søksmål. Kaos og massepanikk bryter ut i den lille byen. Til slutt finner Gilman Trump idet han er i ferd med å rømme byen.

- Du er under arrest, Trump, sier han, og burer skurken inne for tyveri og svindel.

Det var Alex Hirch, skaper av animasjonsserien «Gravity Falls», som tvitret utdrag fra episoden 9. januar. Klippet ble delt 57 363 ganger.

- Hva er helvete. Dette er EKTE. Filmet i 1958, om en svindler som lurer de lettlurte innbyggerne i en småby til å bygge en mur. For subtilt for deg? GJETT SVINDLERENS NAVN, skriver han, og legger ved utdrag fra episoden.

«Selv om «Trackdown» er et fiktivt program, speiler episoden dagens situasjon. Mens regjeringens «shutdown» går inn i sin tredje uke, uten et kompromiss og grensemuren i sikte, kan det hende mange håper at Ranger Gilman skal ta affære igjen», skriver Variety.

- Svindelens yppersteprest

Både CBS og faktasjekksiden Snopes bekrefter at episoden er ekte. Den er skrevet av manusforfatter John Robinson, som er kreditert for 18 episoder av serien.

Snopes gjengir følgende utdrag fra episodens manus:

«Fortellerstemme: Folket var klare til å tro. Som sauer løp de mot slakterhuset. Og der ventet han på dem: svindelens yppersteprest.

Trump: Jeg er den eneste. Stol på meg. Jeg kan bygge en mur rundt husene deres som ingenting kan trenge gjennom.

Innbygger: Hva gjør vi? Hvordan kan vi redde oss selv?

Trump: Du spør hvordan kan dere bygge muren. Dere spør, og jeg er her for å svare.»

Den fulle episoden er lastet opp til YouTube.